smagazin1

U trenucima kada je svet prolazio kroz svima dobro poznatu krizu, svi smo morali da se prilagodimo aktuelnoj situaciji i pokušamo da na najbolji način organizujemo sopstvene živote, biznise i navike. Mnogobrojne organizacije i kompanije su tada prvi put iskusile model rada na daljinu, koji je zahvaljujući svojim različitim prednostima, postao dominantan oblik poslovanja i nakon završetka pandemije. Velikodušno smo prihvatili udobnost doma i tradicionalne kancelarije zamenili udobnim sofama i ležernom garderobom.

Poslodavci nisu morali da brinu o iznajmljivanju i uređenju prostora, prevozu za zaposlene, čime su automatski smanjeni troškovi ulaganja i održavanja. Međutim, na koji način se ovakav vid funkcionisanja odrazio na same zaposlene i njihovu produktivnost?

U nastavku pročitajte sa kojim izazovima se suočavaju svi oni koji su imali priliku da praktikuju remote rad i upoznajte se sa njegovim negativnim stranama.

Nedostatak timskog rada

Iako nam je moderna tehnologija omogućila da u svakom trenutku možemo da komuniciramo sa kolegama ili prijateljima koji se nalaze na drugom kraja grada ili sveta, svakome je teško kada duži vremenski period mora da bude izolovan. Online sastanci nisu toliko delotvorni kao oni uživo, jer često može doći do nesporazuma i na taj način otežati saradnju sa kolegama. Takođe, kada kolege borave u istom prostoru, dolazi do spontanih razgovora gde se rađaju nesvakidašnje ideje i gde se svakodnevno jača timski duh. Individulani rad može biti efikasan, ali svi znamo da je za velike pobede potreban jak i uigran tim.

smagazin2

Lošija opremljenost prostora

Koliko god se trudili da opremimo improvizovanu kućnu kanceriju, uvek ćemo naići na određene prepreke, a najčešće od njih jesu manjak prostora u domu, nedostatak udobnog kancelarijskog nameštaja i druge prateće opreme. Takođe, kada organizujete sopstvenu kancelariju, moraćete sami da pronađete proverenog internet provajdera i kvalitetan kancelarijski pribor kako bi vam uvek bio pri ruci. Sve ovo iziskuje dodatno vreme i novac, a ukoliko ne obezbedite potrebno, zasigurno će vremenom doći do pada produktivnosti i motivacije. Sa druge strane, kada radite iz kancelarije vaše kompanije o navedenim stavkama uopšte ne morate da brinete, jer je sve podređeno potrebama zaposlenih.

Ometajući faktori remete fokus

Rad u kućnim uslovima u nekim slučajevima podrazumeva i prisustvo drugih ukućana, koji mogu remetiti našu pažnju usled obavljanja nekih sopstvenih aktivnosti. Ovde pre svega mislimo na decu, pogotovo onu manju, kojima je teško objasniti da u datom trenutku nismo dostupni za bilo šta drugo osim za posao. Iz tog razloga, ukoliko ste prinuđeni na remote rad, onda je važno odabrati prostoriju koja je izolovanija i na taj način umanjiti sve potencijalne distrakcije. Takođe, ne moraju samo druga lica ometati našu pažnju, već to može biti i stalna dostupnost tv-uređaja ili telefona. Kada radimo bez prisustva drugih kolega ili nadređenih, dolazimo u situaciju da posežemo za sadržajima koji nam odvlače pažnju, pa se često dešava da se pauza od prvobitno planiranih pet minuta pretvori u polučasovnu.

Gubitak balansa između privatnog i poslovnog

Kada se posao ušunja u prostorije doma, vremenom postaje teže povući granicu između privatnog i poslovnog života. Obaveze postanu isprepletene, vremensko ograničenje za njihovo obavljanje se stalno pomera, pa tako dolazimo do toga da čitamo mejlove u večernjim satima dok pripremo večeru, jer smo tokom radnog vremena morali da reagujemo na privatni poziv ili iznenadnu situaciju sa decom. Ovakav način funkcionisanja će dovesti do sveopšteg haosa gde nećemo znati kada nam se završava radno vreme, što može uneti dodatni stres i pritisak, te negativno uticati na naše poslovne rezultate. Sa druge strane, i privatni život će ispaštati, pa ćete se usled nedostatka slobodnog vremena, osećati nezadovoljno i prazno.

Nedostatak povratnih informacija

Svi znamo koliko je povratna informacija od kolege ili menadžera značajna za naš poslovni napredak i koliko nam pomaže da održimo zdravu komunikaciju sa ostatkom tima. Bez obzira da li je reč o negativnoj ili pozitivnoj kritici – ona jeste osnova svakog poslovanja i zadužena je za povećanje efikasnosti. Rad na daljinu može otežati ovaj proces i odložiti ili prolongirati dobijanje povratne informacije, što nekada može biti kamen spoticanja ka ostvarenju dobrih rezultata i negativno se odraziti na celokupno funkcionisanje određenog projekta. Nedostatak pravovremenog feedback-a može uneti nesigurnost kod zaposlenih i time narušiti njihovu motivisanost za daljim radom.

Budući da je remote način rada i dalje u velikoj meri zastupljen u biznis sektoru, neohodno je upoznati se i sa svim njegovim manjkavosti i na taj način izbeći uobičajene izazove. Sa svim dostupnim manama i prednostima ovog načina rada, ne sumnjamo da ćete pronaći model koji najviše odgovara vašem poslovanju.