momak-devojka-telefon-grad

Vrlo je moguće da vam reč prokrastinacija na prvi lmah ne znači mnogo, tj. i ne znate šta znači. Ali u moru novih termina koji se pojavljuju svaki dan, ovaj sigurno zaslužuje dosta pažnje, i kada je u pitanju posao i kada je u pitanju privatan život. Jednostavan prevod bio bi – odugovlačenje. A sa čim se to može odugovlačiti i kako to utiče na naš život? Evo svega što treba da znate o prokrastinaciji – da biste je prepoznali ukoliko je imate, ili da bi ste bili spremni na to da ne postane deo vaše svakodnevice.

Kada se neko suočava sa prokrastinacijom, neretko i ne primećuje da ima posla s njom. U čemu je caka? Uzmimo na primer osobu koja je pedantna, koja svakodnevne obaveze obavljaju na vreme i koje vole da im je sve pod konac. Rekli bismo – sve same pozitivne strane, ali… To ali nam otkriva da kod takvih osoba ne mora sve da bude baš tako sjajno. Naravno, sve ima svoje prednosti i mane, izlišno je govoriti. Kod navedenih osoba mana može biti težnja perfekcionizmu. Pitamo se kako bi to moglo biti mana i polako dolazimo do objašnjenja pojma prokrastinacija. Kada osoba teži savršenstvu, neretko je sklona da sebi postavlja nerealne ciljeve, ne postavlja sebi jasne ciljeve i nema dovoljno samodiscipline. Sve to ga zapravo čini da odugovlači sa nekim stvarima koje zahtevaju napor i izlazak iz zone komfora. Savršenstvo je teško dostići, neki bi rekli da je i nemoguće, a mnogima to ne da ne predstavlja podstrek – naprotiv, nekima je to tačka zastoja.

Zbog čega se javlja prokrastinacija

Do prokrastinacije kao kompleksnog problema koji muči mnoge a toga možda nisu ni svesni, dolazi iz mnogih razloga. Brojne lične osobine mogu biti krivac, ili čak okidač da dođe do takvog stanja. Pitamo se sada kako da je prepoznamo? Pomenuli smo već odlaganje – osoba koja je sklona prokrastinaciji neretko će nove zadatke odlagati, a to dolazi otud što novo i nepoznato stvara nelagodu zbog straha od neuspeha. Još jedan razlog može da bude i gubljenje vremena na nevažne stvari a nedovoljno posvećivanje onim važnijim. Ukratko – nedovoljno dobro postavljanje prioriteta. Zatim, tu je i upotreba raznih izgovora, a jedan od ubedljivijih jeste racionalizacija, a to koriste opet u cilju odlaganja. Sve je to pogodno tle za pojavu stresa i anksioznosti, za koje znamo već vrlo dobro koliko negativan uticaj imaju i na obavljanje posla i na zdravlje. I na kraju, može se reći da u osnovi prokrastinacije leži nešto što nije nimalo naivno, a to je nedostatak motivacije, koji katkad nije tako lako eliminisati.

Suočavanje kao korak broj jedan

Kao i kod rešavanja bilo kog problema, moramo priznati da postoji problem, a put do toga jeste suočavanje sa samim sobom i sagledavanje sopstvenih postupaka i osobina na objektivan način. To se radi pomoću nekih pitanja koja ćemo postaviti sami sebi. Na primer, pitanja koja ćemo sebi postaviti a tiču se naših strahova, motivacije, i drugih potencijalnih stvari koje nas koče – da li se plašim neuspeha i toga da će me drugi osuđivati, da li imam jasne ciljeve i motive za obavljanje određenih zadataka i tome slično. Tek kada sebi budemo mogli da odgovorimo na ta pitanja, bićemo na putu rešavanja problema.

Do rešenja preko jačanja samosvesti i samopouzdanja

Naravno, nije lako priznati da imamo neki problem, ni sebi ni drugima. Ali u ovoj situaciji gde nas perfekcionizam ne gura napred već nas drži u mestu, ne postoji drugi način nego da sami sebi pomognemo. Pre svega, treba da jasno i koncizno odredimo i prioritete i ciljeve koje imamo – i ne samo to – već da oni budu ostvarivi i realni. Da ne budu nedostižni – jer to je zamka u koju nas hvata prokrastinacija. I tu nanovo dolazimo do toga koliko je bitna organizacija i planiranje – a to se može i učiti i vežbati na vrlo konkretan način. Ciljevi u, recimo, poslu, treba da budu postavljeni tako da budu jasni, merljivi, da budu dostižni i da imamo neki vremenski rok da ih ostvarimo. Kada smo efikasni u upravljanju vremenom (što postižemo pravljenjem planova i dobrom organizacijom), nećemo doći u situaciju da nam se zadaci gomilaju, a mi sve manje spremni da se hvatamo ukoštac s njima. Jednom kada budemo napravili pomak na putu ka cilju prilikom kog tačno znamo šta u kojoj fazi radimo, to će samo po sebi biti podstrek za dalji napredak i postizanje sve veće efikasnosti. Lični razvoj u svakoj oblasti života je ono što nas čini uspešnim, i to je odlična baza za početak borbe protiv prokrastinacije.