Šta raditi sa starim nameštajem – praktični saveti i preporuke

stare fotelje i stocic

Ukoliko u vašem domu imate stari i dotrajali nameštaj kome se više ne nazire stari sjaj, ali vam je ipak drag i teško vam je da se pomirite sa tim da bi trebalo da ga odstranite, dobra vest je da to i ne morate da uradite. Naime, postoje različiti načini da osvežite i udahnete novi život vašem starom nameštaju. 

Tim povodom, pripremili smo tekst koji odgovara na pitanje šta raditi sa starim nameštajem, te verujemo da ćete u savetima koji slede pronaći odgovore na pitanja koja imate povodom restauracije i prepravke nameštaja. 

Udahnite nov život drvenim komadima nameštaja

Ukoliko imate stari nameštaj od punog drveta, oni predstavljaju izuzetno kvalitetne komade, koje biste mogli da sačuvate na par načina. Ukoliko imate kvalitetne ormare i komade, biće potrebno da zamenite šarke, kao i da promenite glavne eksere u konstrukciji u čemu vam mogu pomoći kvalitetni pneumatski alati.

Kada promenite osnovne elemente u konstrukciji, možete se baviti estetskim aspektom drvenog komada nameštaja. Jedan od načina  da udahnete novi sjaj drvenom nameštaju jeste da ga prelakirate. Postoje različiti načini da to uradite, pa bi bi vam u ovakvom poduhvatu najbolje došla pomoć profesionalaca. 

Drvo je vrlo zahvalan materijal, pa tako se možete opredeliti i za to da ga ofarbate u određenu boju i nijansu po vašoj želji. Tako, primera radi, možete u potpunosti osvežiti trpezariju. Naime, možete ofarbati sto i stolice, ili samo jedno od ponuđenog ukoliko ste ljubitelj nešto smelijeg enterijera u domu. 

Kako napraviti izmene na trpezarijskom stolu 

Ukoliko imate običaj da pratite trendove za dekorisanje doma, i to posebno one koji se odnose na samostalne izmene i popravke, verujemo da ste mali prilike da vidite sve od toga kako se menja stolarija, pa do toga kako obaviti restauraciju starog trpezariskog stola. 

Jedan od načina da u potpunosti izmenite svoj sto je tako što ćete čitavu njegovu radnu površinu ukrasiti dekupaž tehnikom, koju ćete dobro prelakirati i poravnati, kako biste na nju mogli da stavite staklo. Na ovaj način u potpunosti ćete promeniti izgled stola, i dati mu potpuno novu draž. 

Najbolje od svega je što dekupaž tehnika dozvoljava da u potpunosti oslobodite svoju autentičnost i da uredite sto onako kako biste vi želeli. 

Presvucite nameštaj novim materijalom i tkaninom

Odličan način da u potpunosti izmenite staru sofu, kauč, ili garnituru a da u isto vreme podstaknete svoju umetničku stranu, jeste da odaberete novi materijal kojim ćete presvući taj komad nameštaja. 

Za ovaj vid restauracije će vam biti potrebna pomoć profesionalaca koji se ovim bave, a vaše će biti da izaberete materijal i dezen koji će se naći na vašem komadu nameštaja.

Takođe, ukoliko ne možete sami da procenite koji materijal bi odgovarao vašoj sofi ili kauču, možete dobiti savet profesionalca i na ovu temu. Vrlo je važno da pri tome tome ostanete dosledni svom ukusu, prilagođavajući ga mogućnostima vašeg komada nameštaja. 

Presvučen u potpuno novo ruho, vaš stari komad nameštaja će dobiti potpuno drugi izgled, a velika prednost je i činjenica što može postati znatno čvršći, što će rešiti i problem opuštanja sunđera koji se vremenom dešava. 

Kreirajte sami jastučiće za kauč 

Kao dodatak vašoj restauriranoj garnituri možete dodati i jastučiće koje ćete samostalno kreirati. Naime, potrebno je samo da odaberete materijal i oblik i da sa svojom idejom odete u radnju gde vam mogu napuniti i kreirati željene jastučiće.

Ukoliko u svom domu već imate oblik jastučića po vašoj meri, možete ponoviti postupak kao za za kauč ili garnituru, i presvući vaše stare jastučiće, dajući im potpuno novi sjaj.

Promenite namenu određenom komadu nameštaja

Određeni stari komadi nameštaja zaista se više ne mogu koristiti za ono za šta su bili prvobitno namenjeni, međutim, ukoliko su izrađeni od kvalitetnih materijala, možete iskoristiti tu prednost i dati starim komadima nameštaja novu funkciju. 

Najčešće ovakvi komadi završe na terasi, i tamo dobiju svoju posebnu namenu. Interesatno je kako od starih sanduka za odlaganje stvari možete napraviti stočić za kafu, a od starih komoda police za odlaganje baštenskih i drugih alata. Potrebno je samo malo mašte i veštine da iskoristite kvalitetan materijal u novu svrhu. 

Nadamo se da su vas ovi saveti inspirisali dovoljno da dodatno istražite i isprobate neku od metoda za restauraciju nameštaja.