Šta je ginekološki ultrazvuk?

ginekoloski ultrazvuk

Ginekologija danas je nezamisliva bez ultrazvučnog pregleda.

Ovo je jedna bezbedna, jednostavna i klinički veoma bitna i važna stavka, a može se ponavljati koliko god puta je potrebno radi precizne i jasne slike o ginekološkom zdravlju pacijentkinja.

Kako se radi ginekološki ultrazvuk?

Postoje dva načina:

  • preko stomaka – transabdominalno
  • kao i vaginalnim putem – transvaginalno.

Upravo transvaginalni ultrazvuk će vašem ginekologu dati mnogo jasniju sliku, jer sama sonda je mnogo bliža organima koje je potrebno pregledati i utrvditi njihovo stanje.

U pojedinim situacijama potrebno je uraditi i abdominalni ali i vaginalni ultrazvuk kako bi se jasnije pregledala cela karlica.

Najstarija metoda koja je poznata svim trudnicama je transabdominalni ultrazvuk koji se izvodi tako što nakon stavljanja gela, ginekolog prisloni na stomak sondu.

Ovaj pregled se izvodi kada trudnica ima “optimalno punu” mokraćnu bešiku, a iz razloga što ultrazvučni talas ne prolazi dobro kroz gasove u crevima.

Transvaginalni ultrazvuk se uglavnom koristi da bi se ispitali problemi koji su vezani za sterilitet, a ovde je sonda oblikovana tako da odgovara vagini pacijentkinje.

U pojedinim slučajevima lekar može predložiti ženi i abdominalni i vaginalni ultrazvuk kako bi se dobro pregledala karlica.

Šta se dobija ginekološkim ultrazvukom?

Ova metoda jako je bitna u obradi steriliteta, jer se upravo ultrazvukom prati ovulacija i sluznica materice, a ginekološki ultrazvuk omogućava otkrivanje intrauterine trudnoće, ali i praćenje rasta i razvoja fetusa.

Prilikom pregleda trudnica, ginekološkim ultrazvukom neće biti procenjeno bebino zdravlje već pažljivo posmatranje posteljice, grlića materija i plodove vode.

Kada je potrebno uraditi ginekološki ultrazvuk?

Preporuka savremene medicine kao i samih lekara jeste da svaka žena bar jednom godišnje, u okviru svog ginekološkog pregleda, uradi i ultrazvuk, ali se on savetuje i prilikom sledećih simptoma: bola u maloj karlici, neredovna, bolna i obilna krvarenja, izostanak ciklusa.

Ginekološki ultrazvuk je bitno uraditi prilikom praćenja rasta mioma materice, ali i veličine i izgleda cisti na jajnicima, ukoliko je potrebno locirati spirale, kao i kod ispitivanja veličine materice i jajnika.

U toku lečenja steriliteta ultrazvuk je bitan kako bi se pratio rast folikula i debljine sluzokože materice, ali je sam ginekološki ultrazvuk dobar kako bi se potvrdila trudnoća kao i dalje praćenje samog toka trudnoće.

Kako se pacijentkinja priprema za ginekološki pregled?

Na početku teksta smo pomenuli koje metode postoje, a ukoliko vam je zakazan transabdominalni ultrazvuk potrebno je da popijete od 3-5 čaša tečnosti (najbolje vode) i to sat vremena pre pregleda i da ne mokrite.

Ukoliko je potrebno uraditi transvaginalni ultrazvuk u tom slučaju bešika mora biti prazna, a u situaciji kada je potrebno uraditi oba pregleda prvo se radi transabdominalni ultrazvuk.

Da biste se pripremili za ginekološki ultrazvuk, evo nekoliko koraka koje trebate slediti:

  • Obavestite svog lekara o bilo kakvim zdravstvenim problemima ili eventualnim alergijama koje imate pre pregleda.
  • Ponesite sa sobom prethodnu medicinsku dokumentaciju, kao što su rezultati prethodnih ultrazvuka ili laboratorijskih testova, kako bi lekar mogao bolje razumeti vašu medicinsku istoriju.
  • Ako vam je ginekološki ultrazvuk zakazan na temelju menstrualnog ciklusa, važno je napomenuti da se obično izbegava izvođenje ultrazvuka tokom menstruacije. U tom slučaju, pokušajte zakazati pregled izvan menstrualne faze.
  • Pre pregleda, obično se preporučuje da popijete oko jedan do dva litra vode kako biste napunili mokraćnu bešiku. Puna bešika olakšava slikanje i pruža bolji pogled na matericu i jajnike.
  • Obucite udobnu odeću koja vam omogućava jednostavan pristup dole.

Ovo su samo opšti saveti, a vaš ginekolog će vam dati detaljnije instrukcije o pripremi specifično za vas, u skladu s razlogom pregleda. Važno je da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste dobili tačne smernice za pripremu za ginekološki ultrazvuk.

Koje se bolesti dijagnostifikuju ginekološkim ultrazvukom?

Ova metoda se koristi, kao što smo nekoliko puta pomenuli, za praćenje trudnoće, ali za svaku ženu je bitno da vodi računa o svom ginekološkom zdravlju te je upravo ultrazvuk idealna metoda da se otkriju određene bolesti.

Ovim snimanjem može se utvrditi zdravlje bešike, jajnika, materice, grlića materice i jajovoda.

Samo snimanje nije bolno, može biti samo neprijatno ali je jako bitno da se za pacijentkinju dobije kompletna slika kako bi se nastavilo sa daljim praćenjem promena ili samim lečenjem.