Saveti za vozače početnike

saveti za vozace pocetnike

U trenutku kada ste dobili vozačku dozvolu, ne onu pravu ali takozvanu probnu koja će vam omogućiti da upravljate vašim ili porodičnim automobilu verovatno imate mnogo pitanja.

Znanje koje ste dobili u auto školi tokom same obuke će vam uvek koristiti, ali sada je pred vama samostalna vožnja, svakodnevna gužva, stres i nervoza ostalih učesnika u saobraćaju, a vi ste u pojedinim situacijama i uplašeni zar ne?

Na početku, pre svega otklonite strah, opustite se i budite sigurni u svoje znanje.

Naravno, iskusan vozač potrebno je da bude uvek pored vas te se ne bojite i ne stidite da pitate za bilo koju situaciju odnosno problem.

Nemojte se ni previše opustiti jer s obzirom na to da ste početnik lako možete napraviti neke greške koje će biti fatalne, a sigurni smo da će vam neki od ovih saveta koristiti kako biste dodatno usavršili svoje znanje iz auto škole.

Ni jedan taksi nije skup, za razliku od neke greške koja može biti fatalna ili po vas, vaše saputnike ili druge učesnike u saobraćaju.

Bezbednost u saobraćaju na prvom mestu!

Tokom obuke sigurno ste mnogo puta govorili o tome da u auto ne ulazite ukoliko ste pod dejstvom alkohola, ali ne zaboravite ni umor.

Dakle nikada u automobil ne ulazite ukoliko ste popili i jednu jedinu čašicu ili ste previše umorni.

U tim situacijama sigurno je da postoji neko ko vas može zameniti ili jednostavno pozvati taksi službu.

Možda ćete pomisliti kako ipak morate nenaspavani da vozite ili da svoje društvo odvezete svojim domovima a vi ste još i popili, ali samo se setite u tim situacijama ovih redova jer je upravo najveći broj saobraćajnih nezgoda proizišlo iz ovih situacija.

Sekunde nepažnje nekada mogu biti fatalne, tako da i ako vam se prijatelji u trenutku naljute verujemo da će vas više poštovati jer niste rizikovali ni svoj ni njihov život vozeći u takvom stanju.

Uostalom, kako se nisu ljutili što ih ne pratite kući kada niste imali vozačku dozvolu?

Namestite auto sedište preko nego što počnete da vozite

Jedna od glavnih radnji tokom voženje jeste kočenje, ali prilikom samog procesa bitno je ostati smiren i hladne glave čak i u takozvanim rizičnim situacijama kada vam je kočenje jedino preostalo.

Zbog toga savet je da vam sedište bude namešteno tako da je dovoljno udaljeno od kočnice vašeg automobila, ne vozite u papučama, sandalama štiklama a sve u cilju kako biste ovu saobraćajnu radnju izvršili samouvereno i staloženo.

Držite pravilno volan

Da li se sećate koliko vas je puta instruktor tokom vožnje opominjao kako da držite volan?

Znamo kako vi verovatno izgrađujete sopstveni stil vožnje u ovom trenutku, ali ne zaboravljajte pravila.

Nije potrebno, pre svega zbog vaše bezbednosti da podižete ruke sa volana kada “motate” jednostavno neka vam one budu na volanu kao u položaju kazaljki na satu koji pokazuje 10 i 10, a ne 9 di 15.

Bilo da vozite auto sa automatskim ili manuelnim menjačem, ne drđite ruku na njemu dugo pre nego što planirate da promenite brzinu.

Ruke vam uvek, iz vaše bezbedosti, trebaju biti na volanu, a desna ruka je potrebno da se vrati na volan čim promenite brzinu.

Još jedan savet tiče se i kvačila koje ne bi trebalo da pritiskate ukoliko nemate neku prepu potrebu, naročito ne u delovima vožnje koji vas usmeravaju nizbrdo jer ćete na taj način samo ubrzati svoju mašinu i potencijalno ugroziti svoju i bezbednost svojih putnika.

Ispravnost automobila je veoma bitna za bezbednost u saobraćaju

Ovo su bili neki saveti tokom same vožnje, ali je potrebno voditi računa i o ispravnosti vašeg automobila i znati kako on funkcioniše.

Kada kupite svoj prvi automobil, uzmite i priručnik i potražite servisne informacije gde ćete saznati kada je potrebno menjati filtere, tečnost u vozilu ali i neke od potrošnih delova.

Pratite uputstvo kada je potrebno menjati ulje, jer je to jedna od najvažnijih servisnih stavki.

Kao što za sebe i članove svoje porodice birate najbolje lekare, i za vašeg novog člana četvorotočkaša potrebno je naći dobrog majstora, jer upravo popravke i servisi mogu biti ogroman problem za nove vozače.

Potražite preporuke, razgovarajte i izaberite mehaničara koji će pratiti vaše potrebe.

Kako vam auto ne bi bio u kvaru potrebno je da ga pripremite za zimu.

Pre svega bitno je da proverite stanje akumulatora, zamenite brisače ukoliko su istrošeni, ali i da umesto letnje stavite tečnost za pranje vetrobranskih stakala koja je za zimu.

Naročito da se zimske gume podrazumevaju, ali i zimska oprema kao i lanci za sneg ukoliko su oni potrebni.

Sve one lampice na intrument tabli imaju svoju funkciju, te je potrebno da ih ne ignorišete, naročito ako one trepere u žutoj ili crvenoj boji.

Ova svetlosna upozorenja vam mogu ukazati na probleme sa akumulatorom, upravljanjem, kočnicama, uljem…

Ako ne znate šta predstavlja koja lampica vratite se onom priručniku sa početka teksta, ili pitajte vašeg automehaničara.

Ne dozvolite da vas svet automobilizma, gradskog saobraćaja, gužve, nervoznih učesnika ili propisa uplaše.

Opustite se, vodite računa o poštovanju svih mera, vozite bezbedno i sigurni smo da ćete biti dobar vozač.