devojka-trcanje-priroda

Imunitet je prirodni odbrambeni mehanizam našeg organizma. Bez stabilnog imunološkog sistema ljudsko telo je podložno negativnim uticajima iz spoljašnje sredine što dovodi do razvoja čestih, rekurentnih infektivnih bolesti.

Svakodnevni unos potrebnih nutrijenata, fizička aktivnost i promene u načinu života ključni su za održavanje jakog imuniteta, a dodatnu pomoć pružaju i prirodne metode koje se lako mogu primeniti u kućnim uslovima. Predlažemo neke od recepata koje treba da isprobate da osnažite svoje telo i učinite ga otpornijim.

KAKO IMUNITET FUNKCIONIŠE?

Imuni sistem je kompleksna mreža ćelija, tkiva, organa i sistema organa čiji sinhronizovani rad prepoznaje i eliminiše štetne mikroorganizme, toksine i nepotrebne materije. U glavne delove imuniteta spadaju bele krvne ćelije, antitela, limfni sistem i koštana srž. Bela krvna zrnca ili leukociti se kreću kroz naše telo putem krvi i tkiva i detektuju strane organizme i toksične materije.

Antitela prepoznaju negativne uticaje iz spoljašnjosti pa ih potom eliminišu. Limfni sistem reaguje na štetne mikroorganizme, kancerogene ćelije i produkte ćelija iz sastava ljudskog tela koje mogu biti okidači za razvoj bolesti. Sunđerasto tkivo iz naših kostiju, poznato i kao koštana srž, stvara eritrocite potrebne za transport kiseonika, leukocite i trombocite.

NAJČEŠĆI POREMEĆAJI IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Zdravstveni problemi koji se odnose na narušen rad odbrambenog sistema našeg tela mogu se podeliti u tri grupe. Prva grupa obuhvata alergije kao snažan odgovor na supstance na koje smo alergični. Primeri su astma, ekcem i alergije na supstance iz hrane.

Druga grupa podrazumeva autoimuna oboljenja i u tom slučaju imunitet reaguje i na procese u organizmu koji su zapravo normalni i bezopasni. Ovde spadaju bolesti poput multipla skleroze, dijabetesa tipa 1 i reumatoidnog artritisa.

PRIMERI PRIRODNIH LEKOVA ZA IMUNITET + RECEPTI

EHINACEA je prirodni imunomodulator i ima protivupalno dejstvo. Može se koristiti u terapiji protiv prehlade i gripa, ali i za jačanje zdravog imuniteta.

U većoj tegli pomešati 100 suvih cvetova biljke, 50g propolisa, 50g matičnjaka i 500ml alkohola. Zatvorenu teglu ostaviti dve nedelje na tamnom mestu pa procediti i uzimati tri puta dnevno po 30 kapi.

ĐUMBIR je jedno od popularnih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta i koristi se najčešće svež koren biljke. Gingerol je aktivni sastojak ove biljke koji joj daje specifičan ukus ali i lekovitost. Gingerol uvećava količine kalcijuma u telu i na taj način ublažava upalne procese u telu.

4-6 tankih kriški svežeg đumbira kuvati oko 15 minuta u 400ml vode. Procediti, dodati malo limunovog soka i popiti u dva puta.

MED je pčelinji proizvod koji ima široku upotrebu u alternativnoj medicini i između ostalog značajan je za funkcionisanje imuniteta. Više od 180 aktivnih sastojaka u medu čini ga dragocenim prirodnim lekom. Koristite sirov med od proverenih proizvođača.

U šolju svežeg mleka dodati kašičicu sirovog, kvalitetnog meda i kašičicu cimeta u prahu. Piti svako jutro na prazan želudac.

DODATNI SAVETI ZA JAČANJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA

  • Svako jutro, čim se probudite, popijte čašu tople vode koja će Vam pomoći da se razbudite i aktivirate organizam, uključujući i imunitet. U tu vodu možete dodati nekoliko kapi limuna ili prstohvat kurkume u prahu.
  • Redovan san je bitan za normalnu produkciju antitela i osobe koje slabo spavaju zbog toga imaju nedovoljno jaku odbranu od uzročnika infekcija. Tokom sna organizam oslobađa proteine citokine koji doprinose u borbi protiv infektivnih oboljenja.
  • Svakodnevno šetajte i tokom dana uživajte na suncu da bi Vaše telo uvek imalo dovoljno vitamina D. Tokom zimskih dana u dogovoru sa lekarom moguće je uzimati suplementaciju.
  • Stres jeste svuda oko nas ali je poguban za imuni sistem te se trudite da ostanete smireni koliko god je to moguće. Bavite se aktivnostima koje Vas smiruju kao što su joga, tai či i meditacija.