mladic-brise-nos-maramicom

Infekcija sinusa, koja se takođe naziva i sinusitis, je čest problem kod većine ljudi koji uzrokuje upalu sinusa, a simptomi koji sse pojavljuju su slični prehladi i često vrlo iscrpljujući. To znaju svi oni koji se bar jednom godišnje suočavaju sa ovim problemom koji je najčešći u zimskom periodu. Vrlo često se događa da se upala sinusa javi tek nakon prehlade ili gripa.

Upale sinusa obično su uzrokovane bakterijskom infekcijom, ali mogu biti uzrokovane i virusima ili gljivicama. Upale  mogu biti akutne ili hronične, a prepoznaćete ih tako što akutne infekcije obično nestaju za dve ili tri nedelje, ali hronični sinusitis može trajati do 12 nedelja ili duže.

U teoriji to izgleda ovako: Sinusne šupljine imaju sloj sluzi koji pomaže da se zadrže supstance poput prašine i klica. Kada se sluznica upali od virusne infekcije, poput sinusitisa ili prehlade, ona otekne. Ovo oticanje zadržava sluz koja se zaglavi u sinusima, što sprečava normalnu drenažu iliti protok. Kada se to dogodi, bakterije i gljivice mogu početi da rastu u začepljenoj tečnosti, izazivajući infekciju sinusa.

Gotovo svaki drugi čovek kod nas dobija sinusitis bar jednom godišnje, trošeći velike svote novca na lekove koji su nekada slabog učinka. Međutim, postoji nekoliko kućnih, prirodnih lekova za upalu sinusa koje možete isprobati, a koji su jeftini i efikasni.

Hidratacija

Nedostatak odgovarajuće hidratacije može biti uzročni faktor za bilo koji od zdravstvenih problema, uključujući i sinusitis. Malo je verovatno da je nedostatak hidratacije jedini uzrok sinusnih infekcija, ali nedovoljan unos vode će sigurno otežati organizmu da reaguje na prirodan načinLečenje sinusne infekcije postaje teže kada telo nema dovoljno tečnosti da bi unutrašnji sistemi funkcionisali kako bi trebalo.

Upala sinusa, budući da je najsličnija prehladi, često čini da se osećate otečeno, zapušeno i iscrpljeno, pa vam može biti teško čak i da pijete odgovarajuću količinu vode. Imajte na umu da čak i kada vam nije do toga, naterajte sebe da pijete puno vode da bi telo funkcionisalo prirodno i olakšalo vam proces izlečenja, a samim tim podiglo imunitet.

Inhalacija parom

Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju oboleli od upale sinusa je nedostatak odgovarajuće sinusne drenaže ili izbacivanja sluzi, a malo stvari u prirodi je efikasnije od najobičnije vruće pare. Para deluje tako da razbija zapušenost sinusa i omekša blokirane sinusne šupljine. U stvari, upotreba prirodne pare za unapređenje zdravlja, stara je koliko i sama ljudska civilizacija. Ovaj dokazani prirodni tretman je podjednako efikasan danas kao I u drevnim društvima.

Savremena tehnologija danas omogućila je inhalatore koje možemo nabaviti i za kućnu upotrebu, ali ne morate trošiti novac na njih. Biće dovoljno da se tuširate vrućom vodom dva puta dnevno ili napravite bazu za inhalaciju nad šerpom sa bosiljkom ili morskom solju.

Kod inhaliranja na ovaj način treba biti oprezan, budući da para može izazvati opekotine ukoliko ne vodite računa. Ako se ne osećate komforno iznad šerpe sa peškirom preko glave, onda topli oblog preko čela može pružiti privremeno olakšanje.

Tokom sezone alergija, izbegavajte duži boravak na otvorenom.  Zatvorite prozore u kući i koristite klima uređaj kako bi filtrirali alergene koliko i kada je to moguće, a ovlaživači vazduha takođe mogu biti korisni. Kako biste uklonili alergene sa svoje garderobe, koji se tu zadržavaju dugo, koristite Bosch mašine za sušenje veša. Sušilice uklanjaju sve nečistoće sa tkanine i daju joj svežiji miris koji vas neće iritirati.

Pileća supa

Vrući čaj i bistre tople supe su takođe odlični načini za vraćanje tečnosti u telo, ublažavanje bolne upale i razbijanje sluzi. Naše bake nam nisu bez razloga spremale pileću supu kada se prehladimo ili razbolimo. Brojne studije su dokazale prednosti pileće supe i kod upale sinusa, budući da njenom konzumacijom dolazi do lakšeg otpušavanja sinusa.

Jedno istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da pileća supa smanjuje sve upale povezane sa začepljenjem sinusa i prehladom. U čemu je tajna? Naučnici nisu identifikovali aktivni sastojak pileće supe koji deluje direktno na sinuse, ali spekulišu da para u kombinaciji sa antioksidativnim i antiinflamatornim efektima sastojaka supe pomaže u njihovom čišćenju.

Beli luk

Beli luk je dugo proučavan zbog svojih neverovatnih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava. Ova karakteristika potiče od mnogih aromatičnih jedinjenja sadržanih u ovoj biljci, posebno one koja se zove alicin, supstancu koja je dobra u borbi protiv virusa, protiv bakterija i protiv gljivica. Preporučuje da beli luk iseckate na male komade i ostavite da odstoji 10 minuta u zagrejanoj posudi za maksimalan efekat. Bolje je da ga jedete sirovog, ali ako vaši ukućani nisu time oduševljeni, onda je dovoljno da ga dodate svakom jelu.

Oni koji pate od redovnih problema sa sinusima, najčešće posežu za lekovima koji će momentalno otkloniti probleme, ali ne razmišljaju da  ishrana može imati ogroman uticaj na simptome sinusitisa. Pošto ishrana obezbeđuje skoro 100 % potrebnih sastojaka organizmu, zanemarivanje važnih namirnica i konzumacija onih štetnih može da pogorša probleme i kod ove boljke. Zato, kada uvrstite određene namirnice u  ishranu, možete kratkoročno ublažiti simptome i sprečiti iste u budućnosti.