decija-odeca-cipele

Rođenje deteta događaj je koji se uvek dočekuje sa nestrpljenjem i velikim uzbuđenjem, a vreme do tog dana može se kvalitetno iskoristiti – prilagođavanjem doma novom članu porodice. 

Iako je preuređenje moguće sprovesti i nakon rođenja bebe, to je neuporedivo zahtevniji poduhvat sa bebom nego dok je ona još uvek na putu. Zato se savetuje da sve potrebne stvari dočekaju bebu kod kuće. U nastavku teksta čekaju vas saveti o tome kako da opremite dom za dolazak novorođenčeta. 

#1 Krevetac za bebu je prioritet

Jedna od grešaka koje neki roditelji prave jeste u tome što od prvog dana stavljaju dete da spava u njihovom krevetu. To je pogrešno iz najmanje dve razloga. 

Prvo, na taj način možete povrediti dete u snu, a drugo, na taj način ćete navići dete da spava sa vama, pa će njegovo odvikavanje biti mukotrpniji proces nego navikavanje od početka da spava u krevecu.

Premium oprema za bebe je zahtev većine roditelja, ali sve njene prednosti treba iskoristiti za stvaranje poželjnih i korisnih navika kod deteta. Zato krevetac sa udobnim dušekom i posteljinom zanimljivog dezena treba da bude prostor u kome će beba od prvog dana spavati i odmah usvojiti naviku da spava sama.

#2 Odeća za bebu – šta treba da imate u startu?

Kada kupujete odeću za bebu, treba da imate na umu sledeće –  ma koliko stvari za bebe bile neodoljive, nema smisla gomilati ih. Na prvom mestu, rodbina i prijatelji će donositi dečju garderobu na poklon, a imajte u vidu i da deca brzo prerastu trenutnu veličinu, zbog čega mnoge stvari ostanu neiskorišćene.

Treba biti racionalan kada je reč o kupovini i nabaviti ono što je stvarno neophodno. Na prvom mestu, potrebne su pelene, platnene i jednokratne, nekoliko odelaca za dnevnu upotrebu i nekoliko komada za spavanje, a najbolje je da se sastoje od bodija, tako da kada presvlačite dete, ne morate sve da skidate.

Trebaju vam dve pamučne kape, zatim nekoliko pari čarapa, peškir za kupanje i ćebe ili frotir, u zavisnosti od doba godine. Naravno svu garderobu potrebno je prilagoditi periodu godine u kom se dete rodi.

Ukoliko imate mašinu za sušenje veša, nije vam potrebno previše odeće za istu namenu jer verovatno neće stići sve da se isprlja. Kako ne biste morali ubrzo da kupujete novu odeću, uzimajte za broj veću veličinu, a sve češće može se pronaći odeća koja raste zajedno sa detetom, tj. može se na razne načine produžiti i raširiti kada je potrebno.

#3 Neophodna je i komoda za presvlačenje bebe

Svako ko je već imao malu decu u svojoj okolini, zna da se deca jako često presvlače u prvim mesecima života. Raditi to na krevetu nepraktično je jer je obično nizak, a i nije praktičan jer se treba svaki put okrenuti i uzeti ono što treba, umesto da je sve već pri ruci.

Komode su adekvatne visine, pa ne zahtevaju savijanje kao kada se dete presvlači na krevetu, a i imaju fioke u koje možete spakovati sve što vam je potrebno i to sa lakoćom uzeti svaki put kada presvlačite dete.

#4 Obezbedite sve za ličnu higijenu bebe

Najpre, treba vam kadica za kupanje, termometar za vodu (barem dok se ne naviknete na to koje teperature voda treba da bude), pumpica za čišćenje nosa.

Štapići za uši, vlažne maramice, krema za bebe, blaznice takođe su vam neophodni. Kožu bebe ne treba izlagati velikoj količini kozmetike pre svega jer se bebe ne prljaju koliko i starija deca, a kupaju se i po nekoliko puta dnevno.

#5 Odmah će vam trebati kolica za bebu i sedište za auto

Već pri izlasku iz porodilišta, trebaće vam sedište za auto. Zakonski je kažnjivo voziti dete bez sedišta, tako da je ono postalo neizostavni deo opreme za bebe. Kako dete raste, biće potrebno menjati sedišta jer se njihove kategorije razlikuju po uzrastima. Sedišta umeju da budu veliki trošak, pa ih možete pozajmiti ukoliko imate priliku.

Kolica takođe možete pozajmiti, a ukoliko želite da ih kupite, treba misliti o tome koliko često ćete ih koristiti i za koje prilike. Teža kolica obično su kvalitetnija i dugotrajnija, ali mogu zadavati poteškoće kod stalnog iznošenja uz stepenište, a posebno kada i dete oteža, pa pored kolica treba i njega izneti do vrata doma.

Lakša kolica imaju manu što mogu biti nestabilna pri kretanju, ali se mnogi roditelji odlučuju za njih jer ih je lakše poneti. Treba imati u vidu i da li staju u gepek vašeg automobila, da li se sedište može prilagođavati smeru u kome dete želi da gleda i slično.

#6 Stari nameštaj -da ili ne?

Ponekad se roditelji dvoume da li da opremaju stan novim nameštajem kada beba dolazi na svet. Odgovor je – stari nameštaj je pravi izbor! On će vam omogućiti da se osećate opušteno čak i kada se nešto zaprlja, umesto da se nervirate što se novi nameštaj haba i što se na njemu umnožavaju fleke.

Sledi period u kome će osećaj umora verovatno biti deo vaše svakodnevice, ali veliko uzbuđenje i ljubav prema detetu daće vam snage da kroz nove izazove prolazite sa lakoćom i uživate u svakom trenutku provedenom sa vašom bebom!