Kako ojačati imunitet? Dajemo Vam 5 važnih saveta

kako ojacati imunitet

Imunitet ili imuni sistem je naš odbrambeni mehanizam koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela poput  virusa, bakterija, gljivica, parazita i ostalih mikroorganizama. Jačanje imuniteta naročito je važno u zimskim mesecima kada je naš organizam pred najvećim iskušenjem.

Imuni sistem je u današnje vreme pred velikim izazovom, jer je moderan način života sa sobom doneo i svakodnevno konzumiranje brze hrane, sve manje vremena u prirodi, a vise u zatvorenim prostorijama, hemijski tretiranu hranu, zagađenje vazduha, voda i zemlje i druge faktore koji doprinose da naš imunitet slabi i da organizam bude pogodno tle za viruse i bakterije.

1. Odmarajte se i ojačaćete vaš imunitet

Jedna od najvažnijih stvari za naš organizam je odmor. Tokom sna, telo se regeneriše i oporavlja, što svakako doprinosi tome da će i imuni sistem biti jači. San odrasle osobe u toku noći treba da traje 7-9 sati.

2. Izbegavajte stres kako ne bi oslabili vaš imuni sistem

Stres nepovoljno utiče na čitav organizam i često je okidač raznih bolesti. Manjak sna je često uzrok stresa, pa samim tim i lošeg imuniteta.

Iako je stres bolest modernog doba i neizbežan je u modernom svetu, pronađite način da ga svedete na minimum ili bar izbegavate. Preporučujemo šetnje prirodom i druženje sa osobama koje vam prijaju.

3. Fizička aktivnost je veoma važna za jačanje imuniteta

Fizička aktivnost je veoma važna za jačanje imuniteta. Umerenim i redovnim vežbanjem, jačate i čitav kardiovaskularni sistem, poboljšavate metabolizam, a i eliminišete toksine znojenjem i topite masne naslage.

Zdravoj odasloj osobi dovoljno je i da svakodnevno šeta, najmanje sat vremena. Ukoliko šetnja bude u prirodi, učinili ste veliku stvar za vaša pluća. Sunčevi zraci, takođe, izvor su vitamina D koji je neophodan za pravilno fukcionisanje organizma.

Ključ svega je da budete umereni i slušate svoj organizam. Preterana fizička aktivnost zamara telo i povećava rizik od povreda.

4. Pravilna ishrana za jak imunitet

I ishrana igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Naime, za jak imunitet važno je da imate 5 obroka u toku dana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Izbegavajte brzu hranu kao i premasnu, prženu, presoljenu hranu i previše industrijskog šećera.

Loše navike poput cigareta i alkohola treba zaboraviti. Istina, jedna čaša kupinovog ili crnog vina dnevno potpomaže cirkulaciju, ali ni u čemu ne treba preterivati. Kafu svedite na najviše dve šoljice dnevno, a industrijske sokove izbacite u potpunosti.

Obogatite svoju ishranu povrćem i voćem, nemasnim mesom, ribom, morskim plodovima, orašastim voćem i žitaricama. Koristite ekstradevičansko maslinovo ulje za pripremu i pripremajte lagane i lako svarljive obroke.

Med, đumbir, voće bogato vitaminom C, beli luk, poznati su prirodni lekovi za bolji imunitet.

5. Čajevi za imunitet

Istraživanja kažu da će vašem organizmu i te kako prijati da neku šolju kafe zamenite šoljom zelenog ili crnog čaja koji su poznati kao jaki antioksidansi. Vodite računa o tome da sadrže kofein, te ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom.

Od đumbira možete napraviti veoma dobar čaj za jačanje imuniteta. Narendajte parče đumbira veličine nokta i prokuvajte do ključanja, a zatim ostavite poklopljeno da se malo ohladi. Procedite i pijte sa dodatkom meda i cimeta.

Čaj od kamilice i nane su omiljeni čajevi kod nas, a pokazali su se kao sjajni za čitav organizam. Slično je i sa čajem od brusnice i aronije.