devojka-stan-prostirka

Sticanje nezavisnost i samostalnost je faza života ka kojoj mladi ljudi streme i prirodan je deo odrastanja. Ono podrazumevanja funkcionisanje pojedinca bez oslanjanja na podršku roditelja, kao i samostalno donošenje odluka. Ovaj proces je težak u svakom smislu, jer pojedinac prolazi kroz veliku promenu i postaje odgovoran za svaki aspekt svoga života. Napuštanje porodičnog doma suočiće vas sa mnogim poteškoćama odraslog čoveka, ali vremenom, moraćete da se prilagodite i prevaziđete sve izazove koji vam se nađu na putu. Dinamika osamostaljivanja u mladih je u našem društvu nešto drugačija u odnosu na druge zemlje, a mnogi od njih čak odlučuju i da obrazuju porodicu pod roditeljskim krovom.

Budući da je život u zajednici izuzetno zahtevan, predstavljamo vam proverene savete koji će vam pomoći da brže prevaziđete prepreke i konačno postanete samostalni.

Postavite jasne ciljeve

Okretanje novog lista u životu zahteva i prethodno pažljivo planiranje svih koraka koji će dati željene rezultate. Postojanje same želje za osamostaljenje nije dovoljno i bez konkretnih akcija vas neće dovesti do cilja. Za nekoga odlazak iz porodične kuće označava početak studiranja ili pronalazak stabilnog zaposlenja. Bez obzira na prirodu vaše pokretačke snage, morate napraviti plan kako biste olakšali početne korake i ovaj zahtevan proces učinili što bezbolnijim.

Organizovanje životnog prostora

Jedan od prvih koraka koji vode ka osamostaljivanju jeste pronalazak novog životnog prostora i njegovo uređenje po vašoj meri. Mnogi se, barem privremeno, odlučuje na iznajmljivanje nekretnine, ali gledano dugoročno, ovakav vid funkcionisanja nije isplativ. Zato razmislite o svim benefitima koje vam nudi kvalitetna novogradnja i raspitajte se o najpovoljnijim stambenim kreditima. Posedovanje sopstvene nekretnine vam omogućava da prostor oblikujete onako kako vi želite. Opremanje nameštajem i dekorisanje su zabavnije radnje u kojima ćete uživati i osećati se kao samostalna individua. Tržište nekretnina je bogato najrazličitijim ponudama, stoga ne sumnjamo da ćete za kratko vreme pronaći idelan stan za vas.

Stabilan posao

Siguran posao i redovna mesečna primanja predstavljaju jedan od glavnih preduslova za ostvarivanje nezavisnosti. Napuštanje porodičnog automatski znači i mnogo veće mesečne troškove, koji su karakteristični za samostalan način funkcionsanja. Kako bismo bili u stanju da podnesemo sve obaveze, važno je da pre preseljenja pronađemo stabilan posao sa zadovoljavajućim mesečnim primanjima. Pronalazak odgovarajućeg zaposlenja nije nimalo jednostavan zadatak, ali veći gradovi nude više mogućnosti i bolje poslovne ponude. Zato nije ni čudo što se veliki broj mladih upravo odlučuje na život u razvijenijim centrima. Ukoliko želite da uvećate svoje prihode i zarađujete više, uvek možete da pronađete dodatni ili honorarni posao i time učvrstite svoju finansijsku stabilnost.

Spremnost na promene

Kada prvi put napustite porodični dom i krenete putem samostalnosti, život će vam se u potpunosti promeniti. Svakodnevnica kakvu ste imali tokom zajedničkog života sa roditeljima pretvoriće se u izazovne taskove samostalnog snalaženja. Sasvim je izvesno da ćete se tom prilikom suočiti sa poljuljanim samopouzdanjem, osećajem kajanja, a možda ćete doći i do zaključka da ste požurili sa odlukom. Sve ove situacije tipične su za početak samostalnog života i predstavljaju uobičajene emotivne poteškoće. U tim trenucima, važno je potražiti podršku roditelja i prijatelja, okrenuti se sopstvenim ciljevima i verovati u svoje kvalitete. Period privikavanja nije nimalo jednostavan, ali kada iskusite benefite samostalnog načina života, lakše ćete prevazići uobičajene prepreke.

Upravljanje finansijama

Stabilan posao i solidna mesečna primanja vam neće biti od velike pomoći ukoliko ne umete da raspolažete novcem. Ova veština je ključni segment na putu ka nezavisnosti, a možete se pozabavti njome i pre samog napuštanja roditeljske kuće. Razvijajte navike planiranja potrošnje, jer će vam one pomoći da uštedite novac i na taj način vam olakšati početak samostalnog života. Uvek morate biti spremni na neočekivane troškove kao što su različite popravke u stanu ili uvećani troškovi za komunalije. Oni ne biraju trenutak, a vi kao odrasla i samostalna osoba morate biti u stanju da se izborite sa svim nepredviđenim situacijama.

Proces osamostaljivanja označava izlazak iz zone komfora i suočavanje sa različitim poteškoćama koje su svojstvene odraslom čoveku. Ujedno, prolazak kroz ovu fazu odrastanja je potpuno prirodan i nemoguće ju je izbeći. Zato ne odlažite suočavanje sa ovim uobičajenim preprekama i iskusite sve prednosti samostalnog načina života.