18 činjenica o Srbiji koje fasciniraju strance

srbija
FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Srbija je zemlja tajni i misterija koje često intrigiraju strance. Čitava slika Srbije mami turiste da posete našu zemlju. Predstavljamo vam 18 činjenica o Srbiji koje sigurno znate, ali možda niste očekivali da baš one oduševljavaju strance koji se nađu na našim prostorima.

1. Srbi su potomci Kelta

2. Srbija na prvom mestu u svetu po proizvodnji malina

Sa oko 100.000 tona, Srbija je “potukla” dosadašnje lidere Poljsku i Čile. Prihod države od prodaje “crvenog zlata” nadmašuje sva očekivanja.

Ispijanje kafe u Srbiji nikako ne podrazumeva na brzinu skuvanu i popijenu kafu. Pre svega to je ritual koji počinje već samim činom pripremanja kafe, piše magazin Slavorum. Kafa se u Srbiji pije uvek i u svakoj prilici i smatra se osnovnom ljubaznošću da, kada neko dođe u goste, prvo bude ponuđen kafom. To je po pravilu turska kafa, koja se još naziva domaća ili srpska kafa.

4. Đavolja varoš – Jedno od najvećih svetskih čuda prirode

Spomenik prirode „Đavolja Varoš“ nalazi se na jugu Srbije. Ovaj prirodni fenomen čine dve, veoma retke pojave: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ova pojava mami turiste iz svih krajeva da dođu i da je posete, ne samo zbog neverovatnog izgleda samih stena, već i zbog jedne od najčudnijih legendi koje se za nju vezuju.

Srpski dinar je zvanična valuta Republike Srbije. Vrednost jednog dinara je ekvivalentna vrednosti 100 para. Međunarodna oznaka valute za dinar je RSD. Vrednost dinara je za 1 USD – 112.388 RSD, odnosno, za 1 EUR – 123.796 RSD. Strancima je ovaj podatak o našoj zemlji jako važan.

6. Jedna zemlja, a dve zvanične zastave

Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava. Narodna zastava je trobojka horizontalno poređanih polja – crvene, plave i bele boje. Državna zastava je istih boja kao narodna, ali ona ima i Mali grb Srbije, piše magazin Slavorum.

7. Srbi su obožavaoci fudbala

8. Položaj Srbije na Balkanu

Srbija se nalazi u regionu jugoistočne Evrope i u Panonskoj niziji. Geografski, a i klimatski, jednim delom se ubraja i u mediteranske zemlje. Graniči se sa: Albanijom, Bosnom i Hercegovina, Bugarskom, Hrvatskom, Mađarskom, Republikom Makedonijom, Crnom Gorom i Rumunijom.

9. Najstariji rukopisi

Marijinsko ili Marijino jevanđelje predstavlja najstariji sačuvani spomenik pisan staroslovenskim jezikom u kome se javljaju crte srpskog narodnog jezika pod čijim uticajem će se kasnije razviti i srpska redakcija staroslovenskog jezika. Pisano je glagoljicom, a na osnovu jezičkih crta, smatra se da je nastalo najkasnije početkom XI veka na srpskom štokavskom području. Pronađen je sredinom XIX veka u svetogorskom manastiru svete Marije, po kome je i dobio ime, a danas se nalazi u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Na teritoriji današnje Srbije je rođeno ukupno 17 rimskih imperatora. I danas se oseća uticaj i kulturno-istorijska vrednost zaostavštine Rimljana na ovom prostoru. Gornja Mezija je bila rimska pokrajina, a nalazila se na teritoriji današnje Srbije. Ovo je podatak o Srbiji koji je svima zanimljiv.

11. Karađorđevići

Karađorđevići su srpska kraljevska porodica koja je vladala Srbijom i Jugoslavijom. Njen rodonačelnik je vožd Đorđe Petrović – Karađorđe, koji je podigao Prvi srpski ustanak. Posle majskog prevrata na vlast je pozvan Karađorđev unuk Petar. Kraljevina je zvanično ukinuta 1945. godine, a kraljevska porodica je bila u egzilu. Sin kralja Petra II, princ Aleksandar, došao je sa suprugom 2001. godine u Srbiju i žive u dvoru na Dedinju. Mauzolej Karađorđevića je na Oplencu kod Topole, a imovinu Karađorđevića nova vlast je oduzela 1947. godine.

12.  Srbin savetnik Rusa

Grof Sava Vladislavić – Raguzinski bio je ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i Katarine I. Poverene su mu mnoge diplomatske misije u Carigradu, Rimu i Pekingu. Njegova verovatno najznačajnija dela bila su Kjahtinski dogovor, koji je regulisao odnose Rusije i Kine sve do sredine 19. veka i danas važećem razgraničenju dve države i osnivanje ruske obaveštajne službe. Kao jedan od najuglednijih ljudi u to vreme u Rusiji, zadobio je poverenje ruskog cara Petra Velikog za oslobođenje srpskog naroda na Balkanu.

13.  Jedna freska vinula Srbiju u kosmičke visine

Freska “Belog anđela” svojom lepotom i savršenom kompozicijom već decenijama impresionira zaljubljenike u slikarstvo i ikonografiju. Beli anđeo je deo kompozicije “Mironosnice na Hristovom grobu”, a na fresci je predstavljen arhangel Gavrilo raširenih krila, obučen u beo hiton kako sedi na velikom kamenu i usplahirenim ženama prstom ukazuje na Hristovog grob, zapravo u tom trenutku već mesto njegovog vaskrsnuća.

Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu je poslat I “paket ljudskih dostignuća” –  bile su to slike čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i Belog anđela… Verovalo se da će, ako u svemiru uopšte postoje razumna bića, lik Belog anđela protumačiti kao poruku ljubavi i razumevanja.

14.  Hram Svetog Save

Hram Svetog Save u Beogradu najveći je srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu za koje se smatra da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve i stranci obavezno dođu Beograd kako bi ga videli.

15.  Ćele kula

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja Turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja, poginulih srpskih ratnika, predvođenih Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru. Nalazi se na nedaleko od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji. Svrstana je u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i danas predstavlja muzejski objekat.

16.  Srpski manastiri

Srpski manastiri predstavljaju veoma značajano istorijsko i kulturno nasleđe Srbije i izazivaju veliku pažnju i oduševljenje turista iz celog sveta. Izgrađeni između XII i XVII veka, ne samo da su oblikovali pejzaž pravoslavne Srbije, već predstavljaju validne i dostojne svedoke srednjovekovne arhitekture i slikarstva. Od Fruške Gore na severu Srbije pa sve do Kosova na jugu, ovi sveti spomenici stoje kao čuvari Srpske kulture. Zbog njihovog kulturnog i istorijskog značaja, pet manastira verifikovano je kao Svetska kulturna baština, zaštićena od strane organizacije UNESCO.

17.  Nikola Tesla

Nikola Tesla bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere – jačinu magnetnog polja — tesla.

18.  Drakula je bio Srbin

Jedna od omiljenih srpskih legendi je ona o Petru Blagojeviću, seljaku iz Srbije, za kojeg se vezuje legenda da je posle smrti postao vampir i usmrtio devet osoba, uključujući i svog sina. Reč “vampir” ujedno je i jedina reč srpskog porekla koja je postala zajednička svim svetskim jezicima. Stranci obožavaju da prepričavaju ovaj podatak o našoj zemlji.

Preuzeto sa:

blic.rs