0

Porsche napravio jahtu kakvu još niko nije video

Foto: screenshot YouTube

Nedavno je ispred Monte Carla uspešno zaplovio prototip nove luksuzne jahte “Dynamiq GTT 115 Hybrid. Izgradnju 35 metarskog broda od aluminijuma završili su početkom ove godine, a izvešena je i cena – 13.950,000 eura, piše boatinternational.com. U italijanskom brodogradilištu “Dynamic” iz Viareggia u Toscani, u kojem se gradio brod prema dizajnu studija F.A Porsche, opisali su model jednom rečju – “izuzetan”. Jahta je prvi hibrid u GTT seriji i postiže brzinu od 22 čvora (oko 40 km/h) što je više od planiranog. Potrošnja goriva pri brzini od 17,9 čvorova je 240 litara na sat.

Testiran je također hibridni model plovidbe, a brod su, bez uključenih glavnih motora, pokretala dva elektromotora jačine 20kW. GTT 115 je pokazao da može duže vreme ploviti brzinom od 5,5 čvorova u potpunoj tišini. Osnivač i glavni izvršni direktor firme Dynamiq Sergej Dobroserdov izjavio je:

“Siguran sam da te brojke nikad nisu postigle druge slične jahte, naročito ako se uzme u obzir da je GTT 115 Hybrid prvi u nizu i tehnički prototip”. I spoljašnji i unutrašnji dizajn osmislili su u Studio F.A. Porsche. Aluminijumska jahta ima ekskluzivni stabilizacijski sistem i zaobljeni trup metalik srebrne boje.

Roland Heiler, predsednik Uprave Studio FA Porsche, rekao je: “Dynamiq GTT 115 dizajniran je da privlači ljubitelje automobila i vlasnike jahti budućnosti koji cene brzinu, stil i našu filozofiju inteligentnih rešenja. Uzimajući u obzir dinamiku sportskih automobila visokih performansi ovo je Porche za otvoreno more.”

Jahta ima spa bazen na gornjoj palubi, koji se nalazi tačno ispred natkrivene kuhinjee. Gostinjski smeštaj je ispod palube, a na raspolaganju su ovisno o izvedbi, tri ili četiri kabine. Tu je i prepoznatljivi Porscheov dizajn tkanina koji uključuje i pepita houndstooth jastučiće za palubu, koji neodoljivo podsećaju na unutrašnjost Porscheovog klasika, sportskog automobila 911 iz 1970-ih.

Nameštaj i dekoracija razvijeni su u saradnji s Minotijem, čiji uticaj se može videti u Saddle smeđoj i Luxor bež koži, Macassar ebanovini i Sahara Noir mramoru. Za pomorske performanse pobrinula se holandska firma Vripack, a Dynamiq GTT 115 pokreću dva MAN-ova motora V12, snage 1.650 konjskih snaga, u kombinaciji s tri pogonska generatora, a maksimalni radijus je 3.400 nautičkih milja.

 

Izvor: Pomorac.net

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of