0

Uskoro stiže novi BMW Serije 3

Podsetimo, sredinom prošlog meseca BMW je objavio video prilog i set fotografija s testiranja prototipa nove generacije Serije 3, a sada su stigle dodatne fotografije, nekoliko video priloga  kao i nove informacije o ovom vozilu koje upravo prolazi kroz završne faze razvoja i testiranja.

Na priloženim slikama i video prilozima možete videti testiranja u američkoj Dolini smrti u kojoj su sprovođena testiranja pri ekstremno visokim temperaturama. Zatim na brani Hoover koja je iskorišćena za test uticaja elektromagnetnih talasa na on-board sisteme, dok su na planini Whitney obavljeni testovi na velikim nadmorskim visinama. U Švedskoj, u blizini Arktičkog kruga, pri ekstremnim hladnoćama kao i na snegu i ledu su testirani sistemi nadzora stabilnosti vozila, diferencijal M Sport i sistem pogona na sva četiri točka.

Takođe, odrađeni su testovi u BMW-ovim razvojnim centrima u francuskom Miramasu i nemačkom Aschheimu, kao i na stazi Nürburgring. Testiranja u vazdušnom tunelu su omogućila da koeficijant otpora vazduha ovog automobila bude 0.23, a za sada znamo da će novitet imati i niže težište kao i da će biti oko 55 kg lakši od prethodnika. Takođe, raspored mase na osovine je 50:50.

Koliko je za sada poznato ponuda Serije 3 će i dalje ostati vrlo bogata, odnosno uključivaće nekoliko benzinskih i dizelskih verzija pokretanih 3, 4 i 6-cilindričnim motorima. Snaga benzinaca će se kretati između 150KS do 380KS koliko će razvijati M340i, dok će se snaga dizelskih motora kretati između 136KS do 340KS koliko bi trebala da razvija M340d.

Iz BMW-a je za sada poručeno samo da će ovaj automobil biti dostupan s značajno doteranim i najsnažnijim 4-cilindričnim motorom koji je ikada ugrađen u jedan BMW, a koji će u isto vreme biti oko 5% ekonomičniji od svog prethodnika. Takođe, biće opremljen filterom čestica i zadovoljavaće Euro 6d-Temp normu.

U zavisnosti od odabranog motora Serija 3 će dolaziti s pogonom na zadnje ili na sva četiri točka, a standardnu opremu će činiti 6-stepeni ručni ili 8-stepeni automatski menjači. Ovi potonji će se nekim verzijama biti dostupni i kao opcija, a isto važi i za xDrive pogon na sva četiri točka. Ponudi će se priključiti nekoliko ne samo hibridnih, već se očekuje i u potpunosti električno pokretana verzija. Naravno, na sam vrh ponude će vremenom stići M3.

Premijera ovog automobila će biti održana tokom ovogodišnjeg auto salona u Parizu, a prodaja će startovati početkom sledeće godine. Prvo će na tržište stići standardna limuzina, a nedugo nakon nje i karavanski model Touring. Nastavak Serije 3 Gran Turismo navodno ne treba očekivati s obzirom da potražnja za tim modelom, prema navodima raznih izvora, ne zadovoljava uslove za nastavak te linije.

Izvor: Autonet.hr

Foto i video: BMW

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of