0

Suzuki će štititi motocikliste laserima

Motociklističke nesreće značajno učestvuju u crnim statistikama o bezbednosti u saobraćaju, a jedan od razloga je i što im ostali učesnici neretko oduzimaju prednost. 

Kombinacija niske mase i velike snage rezultira brzinama koje vozači automobila ne percipiraju na najbolji način, a neretke su i situacije u kojima ‘malene’ motocikle i ne vide. Iskusniji motociklisti zato su konstantno na oprezu, pa nastoje da predvide reakcije vozača u svojoj blizini kako bi izbegli ono najgore.

Suzuki bi uskoro mogao da im olakša ovaj zadatak uvođenjem laserskih sistema na motocikle. Prema planovima koje je Suzuki priložio u svrhu patentiranja može se zaključiti da japanski proizvođač radi na mehanizmu koji bi pomoću laserskih dioda u realnom vremenu iscrtavao dinamički svetleći ‘kavez’ oko motocikla u vožnji.

Ova kutija bi se smanjivala pri sporijoj i povećavala pri bržoj vožnji kako bi ostale vozače upozorila da zadrže bezbedno odstojanje. Sistem bi takođe bio uparen sa senzorima za nadzor kretanja bliskih vozila, pa bi bio sposoban da ostalim vozačima pokaže koliko su blizu motociklu.

Primera radi, ako počnete da se približavate motociklisti pozadi, projektovano svetlo će početi da treperi, a ako mu se približite previše – prikazaće veliko crveno X.

Sistem je čak povezan i sa žiroskopom pa je sposoban da projektuje ispravne dimenzije sigurnosnog kaveza čak i kada je vozač nagnut u krivini.

Tportal.hr 

Foto: Suzuki

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of