0

Nokia opet odlično prodaje mobilne telefone

U samo godinu dana nekad dominantni brend mobilne telefonije došao je na domak udela od jedan posto u globalnom tržištu smartfona. Tokom zadnjeg kvartala prošle godine firma HMD Global prodala je 4,1 milion pametnih telefona s operativnim sistemom Android pod brendom Nokia, prema podacima koje je objavila firma Counterpoint Research. Time je uhvatila jedan posto globalnog tržišta smartfona, ali i pretekla nekad velike igrače poput Sonyja.

Tržište je dobro prihvatilo Nokijine smartfone ne samo zbog sentimentalne vrednosti samog brenda, uz kojeg je veliki broj današnjih korisnika mobitela odrastao i napravio prve korake u svetu mobilne telefonije, već i stoga što su se uređaji pokazali razmerno kvalitetnima, pa i zanimljivima. U portfelju su se našli raznovrsni modeli u raznim cenovnim i inim kategorijama.

Sledi teži deo uspona

Analitičari procenjuju kako bi prodaja tokom cele protekle godine mogla biti oko 8,5 miliona primeraka. S oko 1,4 miliona primeraka, koliko se očekuje da bi mogli prodati u Kini nakon što je Nokia 6 tamo predstavljena 20. januara, HMD bi se mogao naći nadomak deset miliona prodatih primeraka u tek nešto više od dvanaest meseci.

Za nadolazeći sajam Mobile World Congress već su najavili niz novih uređaja, među kojima su Nokia 1, Nokia 7 i perjanica Nokia 9.

Koliko će dugo jahati na valu nostalgije, ostaje za videti. No, za očekivati je kako se dugoročno neće moći osloniti na taj adut u većoj meri već i ponuditi nešto čime će zadržati postojeće i osvojiti nove kupce. To će biti posebno izazovno u višim, zahtevnijim cenovnim kategorijama.

Idući cilj čini se jasnim: udvostručiti udio globalnog tržišta, piše Forbes.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of