0

Piagetov Altiplano Ultimate Concept najtanji je mehanički sat na svetu

Proizvođač satova Piaget kroz svoj je vek značajno usavršio znanje u proizvodnji najtanjih satova na svetu. Piagetov je prvi Altiplano, proizveden još 1957. godine imao je mehanizam za pokretanje koji je bio ukupne debljine, odnosno bio je tanak svega 2 milimetra. Ovih pak su dana predstavili Altiplano Ultimate Concept koji je ukupne debljine svega 2 milimetra, uključujući i samo kućište. Gospodo, što god mislili to je pomalo neverojatno, a dosadašnjeg je nositelja rekorda najtanjeg sata na svetu Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Squelette pobedio za 1,6 milimetara.Piaget je da bi to postigao moramo nanovo rekreirati dosadašnje konvencionalne metode konstrukcije sata tako da samo kućište služi kao bazna ploča za pokretački mehanizam, a iz kojeg su eliminisali neke delove kao što su mostić za balansiranje, sistem za apsorpciju udaraca te potporanj za ravnotežu.

Na gornjoj strani sata nalazi se staklo od kristala debljine svega 0,2 milimetra.

Kako se sat zbog svoje debljine ne bi savinuo, odnosno iskrivio samo je kućište izrađeno od elastične legure na bazi kobalta.

Ultimate Concept sat ima rezervu energije od 44 sata, te je unatoč minimalističkom okviru vodootporan do dubina od 30 metara.

Da bi ugođaj bio potpuno Altiplano Ultimate Concept savršeno je uparen s tamnom pozadinom brojčanika te remenom od kože aligatora prožete kevlarom debljine svega 1,1 mm.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of