0

Ovo je prvi pametni sat na svetu kojeg nikada ne morate puniti

Problem pametnih satova je tome da što su pametniji to im treba više struje, odnosno energije. Sav taj mozak potrebno je i napajati te hraniti. Ljudi su se kroz istoriju dosetili raznih načina da probaju napraviti svojevrsni uređaj koji će se napajati sam, odnosno o kojem nećemo morati brinuti o napajanju odnosno punjenju baterija.

Analogni satovi taj problem rešavaju automatskim mehanizmom koji energiju za pokretanje dobija pomoću pokreta ruke. Seiko je bio među prvim satovima koji su implementirali takve sisteme napajanja.

Zatim tu je i Sunce iz kojeg uređaj crpi energiju te je pretvara u električnu energiju za pokretanje uređaja.

No, postoji jedan pametan sat kojeg nikad nećete morati puniti. Koji energiju ne crpi iz Sunca, dakle preživeće polarnu noć, ali nije ni nužno da je stalno u pokretu kako bi se preko automatskog mehanizma i punio.

Pametni je to sat koji će energiju za sebe crpiti od nositelja. Dakle iz nas. Tačnije konzumirati će našu telesnu toplotu. Prema rečima same firme, odnosno proizvođača, Matrix PowerWatch, ovo je sat kojeg doista nikada nećete morati puniti.

Jednom kad ga stavite na ruku ne morate ga više skidati. Osim ako to želite.

Između ostalog sat će meriti vašu aktivnosti, brojiće utrošene kalorije, brojiti korake, pratiti će vaš uzorak spavanja, a sve to pomoću takozvane napredne termoelektrične tehnologije, a što znači da će na osnovu merenja vaše telesne temperature raspoznati razne statističke podatke o vama.

Isto tako će vašu telesnu temperaturu konvertovati u električnu energiju za vlastito napajanje. Ima i merilo koje prikazuje koliko električne energije vaše telo generipe u određenom trenutku.

Kad pak ga skinete sve podatke sprema u memoriju te odlazi u takozvani sleep mod. Kad ga opet stavite na ruku, automatski se vraća u stanje u kojem je bio pre skidanja. Želite li svoj primerak ovog sata trkom na Indiegogo te rezerviišite jedan za sebe, a potrebno vam je svega 129 dolara. Da, radi se o satu koji košta 10% cene Apple Watcha. Sat bi nakon rezervacije trebao na vašoj ruci biti negde oko leta sledeće godine.

Naravno, možete ga koristiti i za pokazivanje vremena.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of