0

Austrija: Ne daju više, strepe od lavine kamiona iz Srbije

Beč — Austrijski sindikat “Vida” izrazio je, povodom današnjeg sastanka radne grupe dve zemlje, protivljenje planiranom proširenju kontingenta za kamione iz Srbije. Ministarstvo saobraćaja Austrije namerava da uredbom poveća kontingent za isporuke i tranzit teretnim vozilima iz Srbije, ukazuje “Vida” dodajući da će, nakon toga, i druge države izvan EU zatražiti slično.

“Time bi se katastrofalna situacija sa kamionima u Austriji, preduzećima i radnim mestima dalje zaoštrila”, smatra predsednik “Vida” Roman Hebenštrajt.

On je, u saopštenju, zajedno sa sindikalnim kolegom Karlom Delfisem izrazio strepnju da bi austrijska transportna preduzeća izgubila poslove, kao i da će to dovesti do “socijalnog i dampinga plata”.

Ministarstvo saobraćaja, kojim od skoro rukovodi novi ministar Norbert Hofer, podseća da je poslednji put kontingent za kamione iz Srbije povećan 2012. godine.

Prema Ministarstvu povećanje predviđa samo 1.500 dodatnih dozvola godišnje.

“Ne treba strepeti od lavine srpskih kamiona”, naglašeno je iz Ministarstva na upit agencije APA.

Trenutno kroz i u Austriju mogu godišnje da prevoze robu 15.000 teretnjaka iz Srbije.

Iz Ministarstva se ukazuje da je srpska strana najavila, u slučaju povećanja kontingenta, obećala da će se dozvole davati samo kamionima sa Euro 5 i Euro 6 motorima.

Uz to je srpska strana signalizirala spremnost da dalje povećava korišćenje kombinovanog saobraćaja, takozvanog RoLa sistema, gde deo puta teretna vozila pređu na vagonima železnice.

Prošle godine je broj srpskih kamiona na RoLa porastao za 36 odsto.

Foto: arhiva Smagazin.rs

Izvor: Tanjug.rs

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of