0

Tesla na baterije, Nikola na vodonik – ko će pobediti? (VIDEO)

Dva rivala veruju da je upravo njihov kamion teretno vozilo budućnosti. Krajem 2017. podigla se velika prašinu oko prezentacije kamiona na struju Tesla Semi, pa je pomalo u senci ostao konkurentski projekat kamiona-šlepera Nikola One, koji kao pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ipak, ovih dana se oglasila i mala startap kompanija Nikola Motor videom kojim najavljuje početak testiranja pretprodukcijskih vozila za 2019:

Dok Tesla Semi potrebnu električnu energiju dobija iz pogonskih baterija koje se dopunjavaju na utičnicama, Nikola One koristi vodonične gorivne ćelije, koje u samom vozilu proizvode potrebnu struju za napajanje elektromotra. Tako dobijena električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 320 kWh, dok električni motori razvijaju oko 1.000 ks.

U kompaniji Nikola Motor tvrde da će njihov kamion-šleper imati autonomiju u vožnji između 800 km i 1.600 km, a da će vozilo pod punim opterećenjem ubrzavati od 0 do 100 km za 30-ak sekundi, što je polovina vremena koje za isto ubrzanje utroši dizelaš.

Kada 2021. počne planirana proizvodnja, kompanija će ponuditi kamion klijentima na lizing. Korisnike će vozilo koštati između 5.000 i 7.000 dolara mesečno, tokom 72-mesečnog lizinga, bez obzira koliku kilometražu prelaze, a za taj novac će dobijati i neograničenu količinu vodoničnog goriva. Klijentima će biti ponuđeno da obnove lizing ugovor i dobiju novo vozilo na korišćenje kada pređu 1,6 miliona km ili kada im istekne prethodni ugovor.

Izvor: B92.net

Foto: Screenshot / YouTube

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of