0

Volkswagen Constellation je veliki kamion koji dolazi iz Brazila

Nema sumnje: Volkswagen je jedna od najvećih svetskih automobilskih kompanija. Na polju putničkih automobila VW nudi drugačiji program automobila u Kini nego u Južnoj Americi. Ali, stvar postaje tim bolja i zanimljivija. Poštujući specifičnosti i zahteve pojedinačnih tržišta VW nudi vozila koje kupci traže.

Pretpostavljamo da je svima poznato da Volkswagen ima i dostavna komercijalna vozila u proizvodnom programu, ali malo je onih koji znaju da Volkswagen proizvodi i velike kamione koji s ponosom nose VW znak na haubi.

VW ima dugačku i uspešnu kamionsku tradiciju u Brazilu. Pogledajte VW Constellation veliki kamion koji svoju istoriju duguje kamionima marke MAN u Brazilu. Godine 1980. VW je počeo proizvodnju komercijalnih vozila za Južnu Ameriku kako bi izbegao visoke tarife. U 2009. godini MAN je preuzeo fabriku pre nego što ga je VW kupio. I dalje se pitate zašto postoje kamioni s VW logom? Pojednostavljeni odgovor ide ovako. Od 1953. godine Wolfsburg deluje u Brazilu i radi u zemlji s 208 milioa stanovnika što je tržišno posmatrano veoma interesantno. S druge strane VW je u Brazilu izuzetno poznat, dok marka MAN značajno slabije. Tako je VW prešao dugi razvojni put od malih VW busova na osnovi legendarnog kombija, do autobusa i velikih kamiona kao što je VW Constellation na tržištu Brazila.

VW je kupio ‘MAN Latin America’, ali MAN na ovom tržištu prodaje samo svoje snažne TGX kamione, a ostatak je preuzeo Volkswagen. Tako je za vrh ponude ‘teških’ prevoza zadužen model VW Constellation do 57 tona tereta i do šest metara međuosovinskog rastojanja. Za pogon se koriste MAN dizelski motori ili motori razvijeni u saradnji sa MAN-om kao što je slučaj s vozilom VW NGD 370 koji pokreće 9,4 litarski motor najveće snage 367KS. Zanimljiv je i prototip Constellationa koji je VW prokazao na salonu komercilalnih vozila IAA 2016, a koji kao gorivo koristi prirodni gas s dometom od oko 200 km.

Izvor: Automania.hr

Foto: Volkswagen

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of