0

Napravljen u carskoj Rusiji, i još uvek je u službi Ruske ratne mornarice

Danas u ruskoj floti ima mnogo starih brodova projektovanih još u sovjetsko vreme. Postoji, međutim, i brod koji je napravljen pre njih, još u carskoj Rusiji. Taj brod je učestvovao u dva svetska rata, i još uvek se koristi paralelno s modernim brodovima, piše Russia Beyond.

Zvuči neverojatno, ali brod star 104 godine još se uvek aktivno koristi u Ruskoj ratnoj mornarici (kao i USS Constitution u mornarici SAD-a). Prvi naziv mu je bio “Volhov”, a danas se zove “Kommuna”. Ovaj spasilački brod je napravljen 1912. godine, naredne godine je porinut, a 1915. je postao dio Baltičke flote.

Brod je pravi unikat. Napravljen je od specijalnog čelika fabrike “Putilov”, a taj čelik je toliko dobar da je trup broda i danas, nakon celov veka, u idealnom stanju. Nažalost, metoda proizvodnje takvog čelika je izgubljena u vrtlogu ruske revolucije i Građanskog rata.

“Volhov” nije bio namenjen za vođenje borbenih delovanja, niti je imao ikakvo oružje. Osnovni zadatak ovog katamarana bilo je spašavanje podmornica i njihovo opsluživanje na otvorenom moru.

U Prvom svetskom ratu je “Volhov” bio ploveća baza za podmornice u Baltičkom moru. Imao je 10 dodatnih torpeda i rezerve goriva. Pored toga, mogao je primiti 60 mornara.

Spasio je, između ostalih, ruske podmornice “AG-15” (za vreme jake bure) i podmornicu tipa “Bars”. Podigao je i britansku podmornicu “HMS L55” koja je potonula u Finskom zalivu 1919. godine u okršaju sa sovetskim razaračima “Gavril” i “Azard”.

“Volhov” je 1922. godine dobio novo ime “Kommuna”, koje nosi i danas. U Drugom svetskom ratu je uspešno služio kao baza za popravak podmornica i osiguravao je pristajanje sovjetskih podmornica klase M (“Maljutka”).

“Kommuna” je od 1967. deo Crnomorske flote. Baza mu je Sevastopolj na Krimu. Ima 41 člana posade.

“Kommuna” je podigla ukupno 150 plovila, pa čak i jedan potonuli avion Su-24 1977. godine.

S obzirom na dob, brod se mora stalno renovirati i modernizirati. Opremljen je podvodnom kamerom Saab Seaeye Panther Plus koja vidi objekte na dubini od 1 kilometra. Popravljen je čak i stari klavir koji je na brodu od 1914. godine, tako da je i on ponovo u funkciji.

Foto: Sputnik

Izvor: hr.rbth.com/

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of