0

Služba zaštite i spašavanja Tivat dobiće novo specijalno vozilo

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat ove će godine dobiti još jedno novo specijalno vozilo vredno oko 60 hiljada eura. Toliki iznos novca u budžetu Opštine za 2018. opredeljen je za kupovinu novog tzv. malog interventnog vozila namenjenog za početno gašenje požara u delovima grada koje karakterišu uske ulice i veliki usponi, a gde klasični vatrogasni kamioni teško mogu prići.

„Tender za nabavku novog vozila bi uskoro trebalo da bude raspisan i očekujem da ćemo do sredine godine dobiti to vozilo koje će nam značajno olakšati intervencije u gradu i prigradskim naseljima i povećati našu efikasnost. Specifikaciju onoga što nam treba smo već poslali zastupnicima videćih proizvođača tzv. pikap vozila na kakvima se obično izrađuju ovakva mala vatrogasna vozila“- kazao nam je komandir Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

Novo vozilo sa posadom od dva čoveka, tankom vode od oko 300 litara i tankom penila od oko 40 litara i ostalom neophodnom opremom, prvo će izaći na teren u dejstvovati u slučaju požara na zgradama u uskim ulicama i time znatno povećati efikasnost intervencije vatrogasaca u najbitnijim – početnim trenucima razvoja požara koga će onda do kraja „savlađivati“ klasični veći vatrogasni kamioni.

Osim ovog, Služba zaštite i spaavanja Tivat kao jedna od prvih u Crnoj Gori koje će imati tu vrstu opreme, planira da u dogledno vreme nabavi i vrlo skupo ali gradu neophodno specijalno protivpožarno vozlo – hidrauličnu platformu što omogućava gašenje požara i spašavanje ljudi iz visokih stambenih zgrada. Kamion opremljen ovakvom posebno izgrađenom vatrogasnom nadgradnjom sa hidrauličnim lestvama visokim oko 30 metara, košta oko 700 hiljada eura, zbog čega će se u tom slučaju ići na njegovu kupovinu kroz povoljan dugoročni kredit koji treba da obezbedi neki od crnogorskih zastupnika renomiranih evropskih proizvođača vatrogasnih vozila poput kompanija „Rosenbauer“, „Metz“ ili „Bronto Skyline“.

Opština Tivat ove godine planira i da za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića kupi i jedno novije polovno vatrogasno vozilo pogodno za gašenje šumskih požara.

Izvor: Bokanews.me

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of