0

Goodyear gume pod istragom kao mogući uzrok sudara

Američko regulatorno telo za bezbednost saobraćaja pokrenulo je istragu o tome da li su pojedini stariji modeli guma Goodyear za kamperska vozila možda bili “slaba karika” i uzrok sudara sa eventualnim smrtnim ishodima, javlja AP.

Američka Uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima saopštila je da je započela istragu nakon što je jedan sud naložio u parničnom postupku da se objave podaci Goodyeara, koji su, shodno nalogu suda i poverljivosti sporazuma o poravnanju, do sada bili zapečaćeni. Prema tim podacima, u vožnji su otkazivali pneumatici G159, što je za posledicu imalo smrtne slučajeve i povrede. Agencija navodi, u dokumentima objavljenim 1. januara, da broj podnetih tužbi sugeriše na to da je uzrok saobraćajnih nesreća možda defekt pneumatika.

Prema američkom saveznom zakonu, Goodyear nije imao obavezu da Upravi za bezbednost saobraćaja prijavljuje mnoge od podnetih reklamacija kupaca.

Istragom je obuhvaćeno oko 40.000 guma proizvedenih od 1996. do 2003. godine. Agencija je primila 10 tužbi u vezi sa defektnim gumama, medju kojima su i dve u kojima se tvrdi da su one uzrok sudara. Prema objavljenom dokumentu, Goodyear je Agenciji prijavio devet žalbi, uključujući jedan smrtni slučaj i 13 povreda. U nekima od njih se tvrdi da gume G159 za kamperska vozila nisu dizajnirane za duže vožnje po autoputu.

Iz kompanije “Goodyear Tire&Rubber” saopštili su da će potpuno saradjivati u istrazi.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: USA Today / Goodyear

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of