0

Novi EPS-ov bager-odlagač od 2.000 tona „juri“ šest metara na minut

Rudarska mašina teška 2.000 tona, najveći odlagač jalovine na površinskim kopovima EPS-a, krenula je danas na svoj put do kopa “Tamnava-Zapadno polje” u Rudarskom basenu “Kolubara” i trebalo bi da u značajnoj meri unapredi proces proizvodnje jalovine.

Novi jalovinski odlagač ima četiri puta veći kapacitet od dosadašnjeg najvećeg EPS-ovog odlagača, a kreće se na četiri ogromne gusenice, maksimalnom brzinom od šest metara u minuti i biće joj potrebno između tri i četiri dana da dođe do destinacije.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je taj bager-odlagač jedno od “čuda, kako neki kažu”, a koje Kolubara ima priliku da u narednom periodu eksploatiše, te da je to najveći jalovinski odlagač u okviru celog EPS-a, kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona.

Vrednost projekta je 18,8 miliona evra, objašnjava Grčić, a cela njegova realizacija trajala je oko dve godine. 

“Bager danas kreće u transport, kreće se brzinom od šest metara u minuti i njemu je neophodno između tri i četiri dana da dođe do tačke unutar Kopa ”Tamnava – Zapadno polje”, odakle će krenuti svoj život. Veoma je važno da naglasim da ovaj jalovinski odlagač projektovan je da prihvati jalovinu i odloži je sa sva tri jalovniska glodara koji rade u Tamnavi. To u značajnoj meri unapređuje proces proizvodnje jalovine”, kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, rudari dobro znaju osnovno pravilo u rudarstvu, da je u površinskoj eksploataciji otkrivka, odnosno jalovina – sve i da “kada imate otkriven ugalj, onda imate ugalj”.

Grčić je dodao i da je u rudarskom basenu Kolubara otkriveno 10,5 miiona tona uglja i čestitao svim rudarima na pomoći da se ta cifra dostigne.

Bager je izgradila austrijska kompanija “VL Šmit”, uz pomoć rudara “Kolubare”.

Foto: Tanjug

Izvor: Tanjug.rs

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of