0

Continental Vision Zero – Gume koje razmišljaju i same deluju (VIDEO)

Svoju viziju sigurne budućnosti Continental naziva Vision Zero. Inovacijama nastoje stvoriti sigurniju mobilnost bez stradalih u saobraćajnim nesrećama

Deo tih nastojanja su i tehnologije nazvane ContiSense i ContiAdapt. Dva sistema omogućuju kontinuirano praćenje stanja gume, kao i prilagodbu karakteristika performansi guma u skladu s uslovima na putu. ContiSense se temelji na razvoju električno vodljivih spojeva gume koji omogućuju slanje električnih signala od senzora u gumi do prijemnika u automobilu. Gumeni senzori kontinuirano nadgledaju dubinu i temperaturu gaznog sloja te pritisak. U slučaju anomalije aktivira se upozorenje vozaču . U budućnosti će sistem sadržavati dodatne senzore, ta taj način informacije o površini puta, kao što je temperatura ili prisutnost snega, gume mogu mogu “osetiti” i preneti vozaču.

ContiAdapt kombinuje mikro kompresore integrisane u točak za podešavanje pritiska u gumama. Sistem može na taj način menjati veličinu dodirne površine, koja je pod različitim uslovima na putu odlučujući faktor za sigurnost i udobnost. Četiri različite kombinacije omogućuju savršenu prilagodbu mokrim, neravnim, skliskim i normalnim uslovima. Sistem također omogućava postavljanje vrlo niskih pritisaka ispod 1 bara kako bi se olakšalo isparkiravanje iz dubokog snega ili, primera radi, prolazilo kroz opasno područje crnog leda. Svi podaci iz pneumatika se mogu preneti na elektroniku vozila ili putem Bluetootha na smartphone.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of