0

Upoznajte najveći elektro kamion na svetu – njegove baterije su teške 4,5 tona!

Novi svetski trend elektro-mobilnosti širi se pout virusa. Na tržištu imamo elektro-autobuse, dostavna vozila, SUV, putničke automobila i skutere. Pred nama je verovatno najveći električni kamion na svetu…

U pitanju je Komatsu HD605, pod čijom “haubom” se nalaze baterije kapaciteta od neverovatnih 700 kWh, čija masa iznosi 4,5 tona! Ovaj kamion nosi naziv E-Dumper, ali treba istaći da ovo nije čistokrvni proizvod firme Komatsu, već iza njegovog razvoja stoje kompanije Kuhn AG i Lithium Storage GmbH.

Razvoj ovog električnog monstruma pokrenut je na inicijativu kompanije Ciments Vigier SA, koja im ne dala na raspolaganje “stroj” Komatsu 605 HD, čiji je dizelski pogon zamenjen električnim. Ovaj damper priprema se u Švajcarskoj i teži neverovatnih 65 tona. Kao i kod automobilskih elektromobila, damper je opremljne sistemom rekuperacije električne energije, što znači da na nizbrdicama i prilikom kočenja sitem puni baterije.

Švajcarska federalna laboratorija istakla je, da je damper sposobam tokom vožnje od 32 km da regeneriše oko 40 kWh električne enrgije, a prosečno je prototip prelazio dvadesetak ovakvih distanci dnevno. Ako je ovo tačno, ovaj damper je sposoban da regeneriše oko 200 kWh dnevno.

Na svetu postoji samo jedan jedini primerak E-Dumpera. Ako se pouzdanost pokaže na visokom nivou, damper će biti na tržištu. Očekivana cena – 1.000.000 dolara. Manje nismo ni očekivali.

Izvor: Automagazin.rs

Foto: wheelsage.org

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of