0

Jaguar Land Rover teško do radnika i dobavljača iz EU

Najveći britanski proizvođač automobila “Jaguar Land Rover” počinje da primećuje prve posledice Bregzita. Kako ističe njihov čelnik, radnici iz Evropske unije traže bolje uslove u ugovorima, dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Ostrvu.

Uspešna britanska industrija automobila upozorila je pre prošlogodišnjeg referenduma o članstvu Britanije u Evopskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa evropskom tržištu mogao da naruši njene lance snabdevanje i zakoči njen uzlet.

Izvršni direktor “Jaguar Land Rovera” (JLR) Ralf Spet kaže da su se neke od tih bojazni obistinile.

“Ulaganja u Britaniji uključuju dužu proceduru ili su smanjena pa je broj dobavljača koje uspevamo da uverimo da dođu u Britaniju danas zapravo višemanje ograničen”, navodi Spet.

Paralelno je i potraga za radnicima postala složenija.

“Ljudi koji dolaze u Britaniju žele posebne uslove jer ne znaju hoće li morati da odu. Zato očekuju posebne ugovore… Na kraju, traže ugovor na duži rok i bolje uslove samo da bi ih nagovorili (da dođu)”, pojašnjava Spet.

Poput ostalih britanskih proizvođača automobila, i JLR se suočava s carinama do 10 odsto ako Britanija ne obezbedi dobre uslove pristupa na evropsko tržište nakon Bregzita, što bi ugrozilo održivost proizvodnje u zemlji.

Spet ipak veruje da će prevladati zdravi razum i da će Britanija i Evropska unija postići razuman sporazum o razlazu jer političari u na kraju odgovaraju “svojim izbornim jedinicama, svojoj regiji, svome narodu”.

“Verujem u tu vrstu zdravog razuma… da se nećemo vratiti u mračni srednji vek u kojem su svi bili protiv svih”, ističe čelnik automobilskog diva.

Kompanija je u četvrtak objavila planove prema kojima bi od 2020. godine kupcima trebalo da nude električne i hibridne opcije svih novih vozila.

Britanska automobilska industrija tako pokušava da konkuriše kompanijama poput “Tesle” i da pronađe rešenje za nove zabrane i namete koji stupaju na snagu u nekoliko zemalja.

Spet takođe najavljuje da će “Jaguar Land Rover” na matičnom tržištu graditi ekološki prihvatljivije automobile, iako nije želeo da kaže kada, s obzirom na potrebnu bolju infrastrukturu i podršku Vlade.

“Jaguarov” prvi električni model I-PACE proizvodiće se u Austriji.

Izvor: Poslovni.hr / Capital.ba

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of