0

Cummins Aeos – Cumminsov električni kamion

U očekivanju Teslinog električnog kamiona koji je najavljen za kraj septembra, iznenada se pojavio Cummnis Aeos, kamion s električnim pogonom i dosega 160 km.

Amerikanci, kao i obično, misle da s njima sve počinje i završava što to vrlo često nije slučaj, a pogotovo kad su u pitanju kamioni. Kamioni s one strane oceana debelo zaostaju za evropskima, a ono što vredi je opet stiglo iz Evrope.

Digla se dosta velika prašina oko najave Tesle da će predstaviti kamion s električnim pogonom iako u Evropi već imamo dosta takvih primera koji dolaze od velikih proizvođača, odnosno nezavisnih firmi koji svoje pogone ugrađuju u šasije postojećih modela.

Bilo kako bilo u očekivanju Teslinog elektro-tegljača, iznenadio nas je – Cummins! Proizvođač motora je u svom tehnološkom centru u Indiani predstavio Aeos, prvi Cumminsov kamion s nultom emisijom, ali je najavio i revolucionarni dizel motor koji bi se u prodaji trebao naći 2022. te takođe i hibridni pogon.

Električni kamion je američki Class 7 (najveća dopuštena masa 35 tona) koji umesto dizel motora ima baterije kapciteta 140 kWh s kojima može dosegnuti cca 150 km (100 milja) dok se doseg može povećat do 450 km (300 milja) s dodatnim setom baterija.¸

Osim uobičajene rekuperacije odnosno regenerativnog kočenja s kojim se deo energije opet vraća u akumulatore, Aeos ima krov sa solarnim panelima s kojim se također uhvati nešto struje. Kabina je aerodinamički oblikovana s kamerama koje su zamenile retrovizore i tako smanjile otpor vazduha.

Cummins će pogonski sklop koji je u Aeosu nuditi ponuditi tržištu 2019., a u najavi je i serijski hibridni pogon (range extender) s kojim bi doseg mogao biti oko 500 km.

Izvor: Kamion-bus.hr

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of