0

Medvedev u ruskom bespilotnom autobusu

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev upoznao se sa projektom i provozao u bespilotnom autobusu Šatl koji su zajednički razvili grupa Kamaz i Naučno-istraživački institut za proizvodnju automobila i pogonskih motora NAMI.

Vožnja je upriličena pred početak sastanka o razvoju prevoza električnim i bespilotnim vozilima. Kako je Medvedevu objasnio rukovodilac projekta Aleksej Guskov iz proizvodnje je upravo izašao jedan primerak bespilotnog autobusa koji je premijer i testirao.

„Vidimo i električna i bespilotna prevozna sredstva kao jedan od glavnih pravaca razvoja ruske mašinogradnje“, rekao je na savetovanju Dmitrij Medvedev.

Zamenik generalnog direktora Državnog naučnog centra NAMI Aleksej Gogenko rekao je da će najkasnije do marta iduće godine biti predstavljena još četiri primerka takvih bespilotnih autobusa, koji treba da budu korišćeni na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu koristiće se probni modeli putničkih elektro-autobusa bez vozača, koje su projektovali stručnjaci iz naučnoistraživačkog inženjerijskog instituta NAMI zajedno sa kompanijom Kamaz. To je na sajmu Innoprom u Jekatarinburgu saopštio zemenik generalnog direktora državnog naučnog centra NAMI Aleksej Gogenko.

„Na sajmu Innoprom predstavljamo probni model elektro-autobusa. U toku je faza testiranja vozila u fabrici, radimo na algoritmu koji treba da obezbedi da ova bespilotna vozila budu bezbedna za prevoz ljudi. Naučnoistraživačka inženjerska kompanija odgovara za  projektovanje i razvoj, a Kamaz za proizvodnju“, izjavio je Gogenko, prenosi newsru.com.

Prema rečima sagovornika agencije, glavni cilj projekta je prevoz navijača, turista, radnika preduzeća i koncelarijskih centara. Sledeća etapa je stvaranje nekoliko prototipova koji treba da budu korišćeni na Svetskom prvenstvom u fudbalu. To će biti unapređeni modeli, rekao je on.

Kompanija Kamaz zajedno sa NAMI planira da započne serijsku proizvodnju bespilotnih autobusa. Pokretaće ih elektro-motor, a maksimalna brzina im je 60 kilometara na čas. Mogu automastski da se kreću putevima na kojima postoji saobraćajna signalizacija.

Izvor: Ruska reč

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of