0

10 razloga da posetite Crnu Goru

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je jedno od najvećih u Evropi i dom je brojnih divljih životinja i preko 270 različitih vrsta ptica, uključujući ugrožene i retko viđene „kovrdžave pelikane“. Jezero je izvrsno i obrubljeno obroncima planina, osamljenim uvalama i malim ostrvima na jezeru, na kojima svaki manastir i crkva ima istorijsku vrednost.

Krstarenja

Akvatorijum Crne Gore je savršena baza za krstarenje Jadranom, jer je Mediteran drastično prenatrpan i nedostatak privatnosti definitivno nije idealan kada neko pokušava uživati u letnjem odmoru. Crna Gora je predivna alternativa onima za dolazak iz Italije ili Grčke, koje su samo dva sata udaljene, s akcentom na to da je cenovna politika u Crnoj Gori znatno niža u odnosu na istu u ostatku Evrope.

Eko turizam

Neotkrivena, neupadljiva raskoš ove zemlje je unikatna, kao da je zarobljena u mehuriću koji ga štiti od potpune urbanizacije, kao u ostatku Evrope. Ima pet nacionalnih parkova, brojne planinske masive, fjord zaliva Boke i skrivene uvale, a 54 odsto ukupnog zemljišta proglašeno je šumom ili šumskim zemljištem – mogućnosti za otkrivanje divlje lepote su mnogobrojne. Brojne retke i ugrožene vrste lutaju planinama i jezerima kao što su lisice, vukovi, smeđi medvedi i „kovrdžavi pelikani“.

Planinarenje

Gotovo 60 odsto Crne Gore čine planine sa više od 1000 metara nadmorske visine, a najviši vrh – Bobotov Kuk na planini Durmitor je na 2.522 metra (8274,3 stopa). Crna Gora je raj za planinare i neverovatan izazov za avanturističke planinske bicikliste.

Bezbednost

Crna Gora je neverovatno intimna i bezbedna – lokalna deca od šeste godine, pešače od kuće do škole, idu do marketa kako bi kupili slatku poslasticu ili se igraju sa prijateljima na dečijem igralištu.

Plave zastavice na plažama

Plava zastava na plaži je globalno obeležje, gde su pesak i voda netaknuti i ekološki zaštićeni, kao i morska flora i fauna. Kriterijum za sticanje ove prestižne nagrade su neverovatno strogi i Crna Gora sa svojom kratkom obalom, ima čak 18 takvih neverovatnih plaža.

Kotorski bedemi

Gradske zidine u Kotoru već godinama su popularna turistička atrakcija – iako je prilično intenzivno i naporno preći 1300 stepenica, pogled iz crkve i tvrđave, odakle puca fantastičan pogled na zaliv, je jednostavno izvanredno iskustvo.

Ljudi

Crnogorci važe za gostoljubive, srdačne ljudi, i iako nisu poliglote, uvek su spremni da nađu način da na pravi način izađu u susret gostu.
Porto Montenegro

Porto Montenegro je marina za superjahte i luksuzno nautičko naselje na tivatskoj rivijeri – boravak u marini sa 450 vezova i rezidencijalnim delom koji obuhvata i maloprodajne trgovine, restorane i šoping iskustvo, je dinamičan i neponovljiv. Sinonim za istinski luksuzni boravak u naselju je hotel Regent.

Hrana

Gastro identitet crnogorske kuhinje je slojevit – kada se nalazite na obali možete očekivati najsavršenije sveže mediteranske morske plodove, a ako obilazite kontinentalni deo uživajte u delicijama mesa koje je spremljeno na tradicionalan način, ispod sača, i sa organskim svežim povrćem.

Izvor: Nautika-present.com

 

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of