0

Na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu izložen traktor sa 500ks i cenom od 420.000 eura!

Na štandu “Inter Agrara”,na Novosadskom sajmu, i ove godine je izložen najsnažniji konvencionalni traktor na svetu Fendt 1050, od 500 KS, po ceni od 350.000 evra+PDV.


Model u kojem je ugrađen motor MAN nominalne snage 517 konjskih snaga. Traktor pogoni šestocilindrični MAN motor radne zapremine 12,4 litara s turbopunjačem varijabilne geometrije. Osnovna prednost ovog modela jeste visoka energetska efikasnost i veliki radni učinci s obzirom na to da su namenjeni za rad u agregatu s mašinama velikog radnog zahvata, a u transportu dostižu brzinu do 60 kilometara na čas.

Energetskoj efikasnosti u radu u najvećoj meri doprinose sistemi koji upravljaju radom motora, to jest obezbeđuje rad na malom broju obrtaja od 1.200 obrtaja u minuti, a to su Fendt iD i Fendt Vario Drive. Zahvaljujući ovim sistemima rad svih komponenti traktora, motor, ventilator, transmisija, hidraulika kao i drugih potrošača u skladu s konceptom visok obrtni moment-mali broj obrtaja što minimizira potrošnju goriva. Maksimalni obrtni moment 2.400 Nm postiže se na 1.100 obrtaja u minuti, a maksimalna brzina na 60 kilometara na čas.
Impozantne su i veličine traktora.

Masa praznog trakotra je 14 tona što je prednost kada se sagleda raspored mase recimo u setvi zbog smanjenog sabijanja zemljište. S druge strane jendostavnim dodavanjem tegova napred i na zadnjim točkovima ukupna masa dostiže 21  tonu što doprinosi da se i u radu s teškim agregatima vučna sila iskoristi na najadekvatniji način.

Inače serija traktora 1000 obuhvata modele od 380 do 500 konjskih snaga. Razvojni tim Fendt se odlučio na dizajniranje trakotra serije 1.000 Vario, s ciljem, da naprave traktor koji je kompaktan, agilan i istovremeno energetski efikasan. Dostizanje ovih ciljeva u proizvodnji je iziskivalo kompletno novi razvoj trakotra.

Srž traktora 1050 je kao i svih Fendt traktora čuvena Vario transmisija koja omogućava promenu brzine kretanja u beskonačnom broju brzna od 0 do 60 km/h bez prekida toka snage. Specifičnost transmisije na Fendt 1000 seriji jeste takozvani dupli menjač od kojih je jedan namenjen za pogon prednje, a drugi za pogon zadnje osovine.

Osim na sajmu traktor serije 1000 tačnije model Fendt 1040 od 420 konjskih snaga može se videti i u radu na njivama u Bačkoj. Nakon proplogodišnjeg Poljoprivrednog sajma kada je najsnažniji modell prikazan prvi put, traktor Fendt Vario 1040 je dobio svog prvog vlasnika, poljoprivrednog proizvođača Mileta Ostojića iz Sivca. Novi traktor se najpre oprobao u pripremi zemljišta za setvu šećerne repe kada je radio s germinatorom radnog zahvata osam metara, a prosečna radna brzina je bila 13 km/h.

Izvor: Sajam.net

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of