0

Toyota izmislila novi katalizator

Japanski proizvođač automobila je sa proizvođačem delova za automobile Denso izmislio katalizator koji je 20 posto manji, a daje iste rezultate kao i dosadašnji. 

Lexus LC500h, sportski kupe luksuzne Toyotine marke, biće prvi automobil u koji će se ugrađivati novi katalizator koji je Toyota izmislila sa proizvođačem delova za automobile Denso.

Novi katalitički konvertor je čak 20 posto manji od dosadašnjih, a postiže iste rezultate, objavila je Toyota.

Nakon pomenutog Lexusa, katalizator nove generacije će polako početi da se ugrađuje i u ostale modele tog brenda i Toyote. Osim uticaja na izduvne gasove automobila, ovaj izum će imati uticaja i na tržišta metala.

Naime, čak trećina svetske zalihe platine se potroši na proizvodnju vozila, a proizvođači automobila su i najveći kupci paladijuma, tako da su kupci ovime dobili signal da je vreme za prodaju jer će cene padati, navodi BussinesInsider.

Takođe navode da je Toyota, na pitanje da li će prodavati taj katalizator i drugim proizvođačima automobila, istakla ‘da je to diskreciono pravo kompanije Denso.’

Inače, Denso je četvrti najveći proizvođač delova za automobile na svetu, a iako je Toyota vlasnik 25 učešća u Densu, tek nešto više od 40 posto prihoda kompanije dolazi od prodaje delova Toyoti.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Lexus

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of