0

Srbija nabavlja devet helikoptera za Vojsku i policiju

Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključili su ugovor za kompanijom Erbas helikopters (Airbus Helicopters) o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a, saopšteno je danas. 

“Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd)”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ugovor predvidja nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letelica.

Takodje je dogovorena i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović” u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera “Gazela”, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije “Airbus Helicopters”.

Ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika kompanija “Airbus Helicopters” i “Airbus Group”, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Djordjević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

U saopštenju nije navedena vrednost ugovora.

Izvor: n1info.com

Foto: n1info.com

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of