0

GRDOSIJA OD 3.000 TONA: EPS za 31 milion evra kupio jedan od najvećih bagera u Evropi

1w4ktkqturbxy9iyzeyotixmmi2zwzimzzinmqwywqzowyzyjczmjmzoc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Rudarski basen “Kolubara” ponovio se jednim od najmodernijih i najvećih bagera u Evropi. Investicija u ovog giganta visokog 40 metara i teškog više od 3.000 tona vredna je 31 milion evra.

Jedan od najmodernijih i najvećih bagera u Evropi otkopavaće otkrivku u okviru novog BTO sistema na Polju “C”. Investicija od 31 milion evra deo je projekta A, vrednog 80 miliona evra, koji se finansira sredstvima EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj). Novi rotorni bager krenuo je, početkom oktobra, sa montažnog placa do radne pozicije u BTO (bager-traka-odlagač) sistemu za proizvodnju otkrivke na Polju “C” u Rudarskom basenu “Kolubara”.

 4msktkqturbxy85ymvhmmq1ogeznjhmyzi2yjewm2nkmdkznwflodlkos5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

– Bager koji puštamo u transport na radnu poziciju jedan je od najmodernijih u Evropi i jedan od najvećih koji se koriste na evropskim površinskim kopovima. To je veliki podvig stručnjaka “Krupa” i “Kolubara metala”. Vrednost investicije je 31 milion evra i deo je projekta unapređenja zaštite životne sredine u RB “Kolubara” – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora “Elektroprivrede Srbije” (EPS).

Novi rotorni bager težak je više od 3.000 tona i ima kapacitet 6.600 kubnih metara na sat. Visina bagera je oko 40 metara, a ukupna dužina čak 174 metra.

– Bager je uklopljen u novi BTO (bager-traka-odlagač) sistem na Polju „C” i  počeo je da radi – kažu iz “EPS-a”, čime je gotov projekat A.

Projekat A sastoji se od četiri paketa: nabavke rotornog bagera, odlagača, sistema tračnih transportera i napajanja električnom energijom. Posebna pažnja usmerena je na eliminisanje štetnih uticaja prašine i buke na životnu sredinu i okolno stanovništvo.

Odlagač vrednosti 14,38 miliona evra, koji je delo stručnjaka austrijske kompanije “Sandvik”, kapaciteta 8.800 kubnih metara na sat, početkom aprila je transportovan u kop i uklopljen u novi sistem tračnih transportera, sa starim bagerom pogonske oznake SrS 1200. Sistem tračnih transportera vredan je oko 28 miliona evra, a izradila ih je kompanija “Kopeks”. U okviru ovog sistema su četiri tračna transportera širine 2.000 milimetara, ukupne dužine oko pet kilometara.

Novi bager bolje štiti prirodu

Novi bager je deo projekta “Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”, prvog “zelenog” projekta EPS-a. Vrednost kompletnog projekta je oko 181 milion evra, a uz sredstva iz kredita EBRD-a, finansira se i sredstvima nemačke Razvojne banke KfW, uz pomoć vlade Nemačke i učešće “Elektroprivrede Srbije”.

“Zelenim” projektom biće unapređena tehnologija otkopavanja uglja i obezbeđen ujednačen kvalitet lignita iz RB “Kolubara”, čije će korišćenje omogućiti povećanje efikasnosti rada termoelektrana. Sve ovo dovešće do smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of