0

Povratak legende: Indijci predstavili nove modele IMT traktora

Novi Sad — Novi traktor koji je izašao iz obnovljenog pogona fabrike IMT u Jarkovcu predstavljen je na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

“IMT-ovi modeli, koje smo predstavili na Sajmu, sastavljeni su u fabrici Jarkovac, a do kraja godine biće sastavljena još dva modela, IMT 565 i IMT 577. Početkom sledeće godine počeće da radi nova hibridna fabrička linija za sklapanje traktora u Jarkovcu”, kaže zamenik direktora kompanije Tafe, Kamal Ahuđa.

Prema njegovim rečima, osim IMT-ovih modela, TAFE će sastavljati i TAFE MAGNA seriju traktora u fabrici u Jarkovcu, koji će biti prodavani u Srbiji, ali će biti namenjeni i za izvoz na evropsko tržište.

Indijska kompanija TAFE, koja je novi vlasnik fabrike IMT, sa 66,8 miliona dinara, stekla je intelektualnu svojinu IMT-a, a to uključuje brend, nacrte dizajna, autorska prava i nekretnine u Jarkovcu. Zemljište na kome je fabrika IMT-a, pak, ostaje u vlasništvu Srbije. U IMT-ovoj fabrici u Jarkovcu, u najbolja vremena, radilo je 120 zaposlenih, koji su proizvodili jednoosovinske prikolice nosivosti 3,5 tona, stranice za traktorske kabine. Najviše proizvoda plasirano je na tržišta Republike Srpske i Kosova.

“Važan deo strategije kompanije TAFE za obe linije traktora, i IMT i TAFE, jeste da razvijemo saradnju sa lokalnim i stranim kooperantima, koji proizvode ili su zainteresovani da počnu da se bave proizvodnjom komponenti za traktore i poljoprivredne mehanizacije”, kaže Kamal Ahuđa.

Osim novih IMT-ovih, ova kompanija na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavila je i nove TAFE modele – TAFE 4615, TAFE 6515 i TAFE 8515.

Prošle godine TAFE je preuzeo razvoj kabinskih prototipova u Srbiji i uspešno razvio četiri kabine za modele IMT 539, IMT 549, IMT 565 i IMT 577, koji su odobreni za dalju serijsku proizvodnju.

“Ove kabine su razvili su i dizajnirali srpski inženjeri i proizvode se u Srbiji za IMT”, objašnjava zamenik direktora kompanije TAFE.

“Osim toga, IMT-ovi inženjeri, zajedno sa Službom razvoja kompanije TAFE, trenutno razvijaju nekoliko drugih prototipova i komponenata u srpskim fabrikama i razvojnim centrima. Oni će, pre dobijanja sertifikata, biti podvrgnuti rigoroznom testiranju i kontrolama za odobrenje”, kaže Kamal Ahuđa.

Zamenik direktora kompanije TAFE, u izjavi za Tanjug, najavio je i koji su planovi te kompanije u narednom periodu. “U 2019. IMT će proizvesti oko 500 traktora u fabrici u Jarkovcu, a 2020. godine postrojenje će biti prošireno do približno hiljadu traktora”, kaže Kamal Ahuđa.

Novi vlasnik IMT-a, indijska kompanija TAFE treći je najveći proizvođač traktora na svetu, a izvozna linija kompanije TAFE u Indiji se prodaje pod Mašey Ferguson brendom. TAFE je vlasnik i nemačkog/bavarskog brenda EIĆER, koji se, takođe, proizvodi u Indiji pod brendom EISHER.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Smagazin.rs

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of