0

Turski TAV bi mogao preuzeti crnogorske aerodrome

Turski TAV mogao bi biti kompanija koja će pod zakup uzeti aerodrome u Podgorici i Tivtu, javlja CdM. TAV je za sada pokazao najveće interesovanje za zakup. Ova turska kompanija upravlja aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom “Franjo Tuđman” u Zagrebu.

Aerodrom u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona eura.

Međutim, ni sedam meseci nakon javne rasprave, crnogorska Vlada još nije razmatrala koncesioni akt jer je zbog manjkavosti vraćen na doradu. Više puta je najavljivano da će se naći pred premijerom i ministrima, ali se to do danas nije dogodilo.

Jedan od razloga je i to što su Socijaldemokrate SD zahtevale da se otkloni nekoliko, kako tvrde, značajnih manjkavosti koja i dalje postoje u koncesionim dokumentima, jer, kako su nezvanično kazali za CdM, SD se može sa pojedinim koalicionim partnerima razlikovati oko određenih rešenja, ali razlike u kontekstu zakonitosti ne sme biti, jer kompromisa sa tim nema.

Aerodrom u Tunisu Kompanija TAV je izgradila za samo dve godine i njime rukovodi. U njemom vlasništvu su još i aerodromi u Turskoj (Istanbul Ataturk, Ankara, Izmir, Gazipaša nedaleko od Alanje) u Gruziji (Tbilisi) i u Tunisu (Monastir). TAV upravlja i makedonskim aerodromima (Skoplje i Ohrid) kao i aerodromom u Rigi (Letonija).

Davanje koncesija na aerodrome nije novina u regionu. To je prvo uradila Albanija 2005. sa aerodromom u Tirani, pa Hrvatska sa aerodromom u Zagrebu. Lista aerodroma u okruženju, koji se nalaze pod koncesijama proteže se još na Ljubljanu, Prištinu, Skoplje i bugarske Varnu i Burgas. Poslednje je to prošlog proleća uradila Srbija sa aerordomom Nikola Tesla u Beogradu – poptisan je ugovor sa francuskom korporacija Vancy Airports na 25 godina.

Autor: M.Dušević

Izvor: CdM

Foto: arhiva Smagazin.rs

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of