0

Novih 12 avio-linija sa niškog aerodroma

Od 1. jula ove godine sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ uvode se avio-linije do gradova u Nemačkoj, Švedskoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Niš će se sve više razvijati jer je pomoć državnog rukovodstva ovom gradu svakodnevna i sve veća. Ovo je juče na konferenciji za novinare u niškoj Gradskoj kući rekao gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, povodom najnovije odluke vlade, donete prekjuče, o proglašenju linija od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju.

– Vlada je donela odluku da se organizovanjem novih avio-linija Niš pomogne u ekonomsko-privrednom, turističkom i razvoju u svakom drugom pogledu, kao i da se omogući najkraća, najbrža i najjeftinija veza naših sunarodnika, koji žive u dijaspori, sa zavičajem. To je bez sumnje najbolji odgovor svim zlonamernim i skepticima, koji su posle preuzimanja niškog aerodroma od strane države neprestano govorili o gašenju i zatvaranju naše vazdušne luke. Sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ od sredine ove godine  organizovaće se saobraćaj na 12 novih linija, koje su proglašene javnim interesom.

Reč je o linijama do Frankfurta, Nirnberga, Hanovera, Karlsruea i Fridrihshavena u Nemačkoj, Salcburga u Austriji, Geteborga u Švedskoj, Rima i Bolonje u Italiji, kao i do glavnog grada Mađarske Budimpešte, Ljubljane u Sloveniji i Tivta u Crnoj Gori. Naša kancelarija za ekonomski razvoj KLER uradila je studiju, koju je uoči svoje odluke usvojila i prihvatila Vlada Srbije. Istom odlukom redovan avio-saobraćaj, i to najmanje dva puta sedmično, do svih ovih destinacija obavljaće se u naredne četiri godine – od 1. jula ove do 30. juna 2023. godine, osim linije Niš–Tivat na kojoj će avioni saobraćati narednih godina samo tokom glavne turističke sezone – rekao je niški gradonačelnik.

Gradonačelnik Niša, Bulatović, i gradski većnik zadužen za privredu, Mihajlo Zdravković, istakli su da se na svim sadašnjim avio-linijama sa niškog aerodroma nesmetano i bez ikakvih promena nastavlja prevoz putnika do Bratislave, Milana, Berlina, Memingena i Dortmunda, Stokholma, Beča, Bazela i Ciriha.

Inače, kako je za „Politiku” potvrdio v. d. direktora niškog aerodroma, Dušan Knežević, rezultati poslovanja ovog preduzeća u prva tri meseca ove godine su veoma dobri, ali je došlo do manjeg smanjenja putnika u odnosu na isti period prošle godine.

– Razlog tome su dve u međuvremenu ukinute linije – od Niša do Ajndhovena, koja je prestala sredinom prethodne godine, i za Malme, na kojoj avioni ne saobraćaju od 7. januara ove godine. Na svim ostalim avio-linijama ostvaruju se istovetni, čak i nešto bolji, rezultati nego u istom periodu prošle godine. Očekujemo da će se, budući da se kroz dvadesetak dana, od 17. aprila, opet uspostavlja linija Niš–Malme, nastaviti sa dobrim, a od 1. jula, kada budu proradile i linije od javnog interesa, mnogo boljim i uspešnijim rezultatima, rekao je Knežević.

Autor: Toma Todorović

Izvor: Politika.rs


Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of