0

Tesla Model Y i zvanično (VIDEO)

Na posebnom događaju u Los Anđelesu kompanija Tesla je predstavila svoj novi automobil. Ovoga puta je reč o crossoveru pod nazivom Model Y, odnosno automobilu koji će kompletirati Teslinu S3XY ponudu.

Konkretnije, reč je o vozilu koje se bazira na Modelu 3 pa će se njim deliti veliki broj komponenti, a u ponudi će se smestiti ispod Modela X. U Tesli očekuju da bi Model Y mogao da se prodaje u većem broju primeraka nego Model 3 i Model S zajedno. To dovoljno govori o važnosti ovog automobila za njegovog proizvođača.

Tesla će ponuditi Model Y u četiri konfiguracije. Početna verzija Standard Range bi trebalo da stigne na proleće 2021. godine a cenom će biti najpristupačnija. Na američkom tržištu će za ovu verziju biti potrebno 39.000 dolara.

Pre nego što stigne Standard Range, kupcima će na raspolaganju stajati tri različite varijante od kojih će sve biti lansirane na tržište tokom jeseni 2020. godine. Prvi je Model Y Long Range. Kao što ime implicira, ova varijanta će se svojim kupcima ponuditi najveću autonomiju, odnosno njeni korisnici će moći da prevale 480 km s jednim punjenjem. Za ubrzanje do 100 km/h će joj biti potrebno tek malo više od 5,5 sekundi, a najveća brzina će iznositi 210 km/h. Cena u SAD-u za taj model će se kretati od oko 47.000 dolara.

Zatim sledi Tesla Model Y Dual Motor AWD. Ova verzija će žrtvovati nešto više od 30 km dometa za bolje performanse. Tako će do 100 km/h ubrzati za 5 sekundi, dok će najveća brzina iznositi 217 km/h. Početna cena će iznositi 51.000 dolara.

Napokon, u ponudi će se naći i Tesla Model Y Performance. Zahvaljujući snažnim električnim motorima ova verzija će postizati najveću brzinu od 241 km/h, a do 100 km/h će ubrzavati za malo više od 3,5 s. Autonomija će se kretati oko 450 km, a početna cena oko 60.000 dolara.

Kao što se moglo i očekivati Model Y se svojim spoljašnjim dizajnom ugledao na svog limuzinskog blizanca, odnosno Model 3. To posebno važi napred, dok bočne linije i zadnji kraj upućuju na porodičnu povezanost s većim crossoverom u Teslinoj ponudi, odnosno Model X.

U unutrašnjosti Model Y nudi opcionu mogućnost smeštaja do sedam osoba i, kada je reč o prednjoj armaturi i kokpitu, prihvata isti minimalistički dizajn Modela 3. Među ključnim karakteristikama enterijera su panoramski stakleni krov, 15-inčni centralni ekran osetljiv na dodir kao centar infotainmenta, kao i i do 1.860 litara tovarnog prostora s preklopljenim zadnjim sedištima.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Tesla

Izvor: Autonet.hr

Foto: Tesla

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of