2

Policija i vozači protiv zabrane odmora u kabini

Španija je od 21. februara uvela kaznu od 2.000 eura za provođenje nedeljnog odmora u kabini, a protiv te uredbe su glas digli ne samo vozači već i policija.

Već smo dosta pisali o zabranama provođenja redovnog nedeljnog odmora u kabini odnosno striktnoj naredbi EU uredbe 561/2006 čime se vozači kažnjavaju ako ne mogu dokazati kako su redovni nedeljni odmor proveli van kabine. Kako bi izbegli različita tumačenja odredbi, Španci su doneli vlastitu kraljevsku uredbu koja je stupila na snagu 21. februara ove godine i kojom je izrekom zabranjeno provođenje redovnog nedeljnog odmora u kabini uz zaprećenu kaznu od 2.000 eura.

Na konferenciji AEUTRANSMER koju je organizovalo špansko udruženje prevoznika ASTIC čule su s brojne kritike ovakvog rešenja, a zanimljivo je kako ga je kritikuje i policija. Predstavnici “Guardia civil transportes” koja je zadužena za nadzor saobraćaja ističu kako ova uredbe uzrokuje značajni porast krađa tereta odnosno provala u kabine budući da ne postoje parkirališta pod nadzorom gde bi kamioni mogli biti sigurni.

Španija je i pre držala neslavno prvo mesto u broju krađa tereta, a najnoviji propisi će dodatno zakomplikovati život prevoznicima jer će morati iznalazit dodatne načine osiguranja tereta ili će im premije osiguranja tereta biti više.

Također, Ramón Valdivia, predsednik udruženja ASTIC ističe kako je nepošteno kažnjavati vozače za provođenje 45-satnog odmora u kabini dok nisu osigurani prihvatljivi uslovi za dostupan smeštaj vozača, ali i siguran boravak kamiona i tereta.

Izvor: Kamion-bus.hr

Please follow and like us:

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Izvor: Smagazin […]

trackback

[…] Izvor: Smagazin […]