1

Isporučeni prvi Volvo električni kamioni

Volvo je 19. februara isporučio prve dva električna kamiona, a radi se o modelima FL Electric od kojih je jedan namenjen distribuciji, a drugi skupljanju i prevozu smeća.

Protekle godine smo dosta pisali o Volvo FL i FE električnim kamionima koje smo u jednoj prilici i kratko isprobali. Nakon razvoja i testiranja, Volvo je započeo i s prvim isporukama kupcima modela FL Electric dok će prve isporuke modela FE Electric početi u drugoj polovini godine.Isporučena su dva kamiona FL Electric pri čemu je jedan isporučen firmi DB Schenker odnosno njihovom prevozničkom partneru TGM i služiće u gradskoj distribuciji dok je drugog preuzela firma Renova koja se bavi skupljanjem i reciklažom otpada.

FL Electric ima najveću dopuštenu masu 16 tona, a za pogon se koristi elektromotor kontinuirane snage 130 kW (177 KS) odnosno 185 kW (252 KS) vršne snage koji preko dvobrzinskog prenosa i kardana pogoni zadnje točkove. Najveći obrtni moment na motoru je 425 Nm što kad se uz sve prenose (kod motora i na diferencijalu) daje obrtni moment na točkovima od 16.000 Nm.

Energija se skladišti litij-ionskim baterijama kojih može biti 2-6 o čemu zavisi i ukupni kapacitet od 100 do 300 kWh odnosno najveći doseg koji kod ugradnje maksimalnog broja baterija iznosi 300 km. Baterije se mogu puniti na izmeničnom punjaču snage 22 kW odnosno istosmernom brzom punjaču snage 150 kW. Kod maksimalnog kapaciteta baterija punjenje na brzom punjaču traje do dva sata, a na izmeničnom do 10 sati.

Izvor: Kamion-bus.hr

Please follow and like us:

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Izvor: Smagazin […]