0

Krađa katalizatora unosan biznis

Pre nešto više od mesec dana među najprodavanijim plemenitim metalima dogodila se smena na vrhu: zlato je s vrha potražnje “skinuo” paladijum, a uz to ga je preskočio i cenom. Taj trend je nastavljen, pa tako danas unca paladijuma iznosi 1388 dolara, dok unca zlata prema iznosi 1310 dolara, prenosi Jutarnji list.

Kakve to veze ima s krađama katalizatora? Pa veza je prilično jasna. Naime, paladijum je jedan od plemenitih metala koji je trenutno najtraženiji u autoindustriji, budući da ga primjenjuju u katalizatorima koji regulišu nivo izduvnih gasova automobila. Paladijumski katalizatori koriste se kod benzinaca koji su sve popularniji, a uz to su norme sve strože, pa proizvođačima ovo predstavlja neizostavnu stavku prilikom proizvodnje automobila. Jasno, rastom potražnje raste i cena. Kina stvara zalihe paladijuma pa je ujedno i najveći kupac u autoindustriji. Potražnja je veća od ponude već 7 godina pa je to rezultiralo ovakvim povećanjem cena.

Dakle, u vašem automobilu (ili bolje rečeno, ispod automobila) nalazi se itekako vredna stavka, a to su nažalost sada već naveliko prepoznali i lopovi. Kako piše The Wall Street Journal, visoke cene paladijuma inspirisale su lopove koji sada u tome vide svoju priliku za zaradu.

Policija u Čikagu objasnila je kako su lopovi usavršili tehniku krađe. “Celi proces događa se noću. Grupa lopova dolazi s kamionetom i testero s kojom seku katalizator koji se nalazi između motora i srednjeg lonca. Brzo svoj plen bacaju u kamionet i nastavljaju svoj pohod”, objasnio je novinarima Hauard Ludvig, portparol policije u Čikagu. Slučajevi su zabeleženi u Virdžiniji, Sent Luisu (gde je u jednoj večeri svih 20 parkiranih automobila na jednom parkiralištu ostalo bez katalizatora), ali i u Engleskoj. Lopovi najčešće biraju modele poput be-em-ve-a, audija i folksvagena, a često su meta džipovi i kamioneti budući da imaju više materijala pa lopovi mogu postići bolju cenu prilikom prodaje. Sve to vlasnicima naravno zadaje velike glavobolje. Naime, lopovi za ukradeni plemeniti metal mogu dobiti oko 400 dolara, ali vlasnike čeka puno skuplji proces budući da naručivanje novog originalnog katalizatora košta znatno više.

Izvor: Politika.rs  / Jutarnji.hr

Foto: The Allstate Blog

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of