0

Nemačka spremna da kupuje učešće u proizvođačima automobila da bi ih zaštitila od preuzimanja

Nemačka bi mogla da preuzme učešće u kompanijama zbog sprečavanja stranih preuzimanja u nekim ključnim tehnološkim sektorima, izjavio je nemački ministar privrede Peter Altmaier u utorak, predstavljajući novu industrijsku strategiju

Ključni povod za zauzimanje pojačane zaštitničke industrijske politike je zabrinutost zbog stranih preuzimanja u Nemačkoj, pre svega kada u njima učestvuju kineske kompanije koje kupuju nemački “know-how” i uništavaju proizvodnu bazu, važnu za nemački prosperitet.

Opstanak kompanija poput Thyssenkruppa, Siemensa, Deutsche Banka i nemačkih proizvođača automobila je u nacionalnom interesu, poručio je Altmaier, predlažući uspostavu investicionog fonda pomoću kojeg bi se podupirale ključne industrije.

Predstavljajući “Nacionalnu industrijsku strategiju 2030.”, nemački ministar je istakao da prednost daje neuplitanju države u tržište, ali da država to možda treba da čini na globalnom nivou gde, kako kaže, nisu omogućeni ravnopravni uslovi.

“Država bi mogla da privremeno preuzme učešće u kompanijama – ne zato da ih na duži rok nacionalizuje i vodi, već da spreči rasprodaju ključnih tehnologija i njihov odlazak iz zemlje”, izjavio je Altmaier na konferenciji za medije prilikom predstavljanja strategije.

Među ključnim industrijskim granama je izdvojio sektor čelika i aluminijuma, proizvodnju hemikalija, mašina i opreme za industrijske pogone, optički i automobilski sektor, proizvodnju medicinske opreme, zelene tehnologije, vojnu i avionsku industriju i trodimenzionalno printanje.

U strategiji se traži preduzimanje mera za promociju “nacionalnih šampiona” i jačanja konkurentnosti firmi u ključnim tehnološkim područjima.

Kako ističe Altmaier, njen cilj je zadržati i jačati prosperitet koji je Nemačka generisala u proteklih 70 godina.

“To je temeljno pitanje za nemačku politiku, ne samo privredno pitanje, već je pitanje od izuzetne važnosti za koheziju zemlje i za legitimitet demokratskog sistema”, poručio je nemački ministar, naglašavajući da bi posledica erozije industrijske baze bio lošiji obrazovni, ekološki i životni standard.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of