0

Kako funkcioniše Porsche Wet Mode (VIDEO)

Inovativni sistem pomoći predstavljen isključivo za 911 uključuje funkciju za otkrivanje loših uskova na mokrom putu i odgovarajuće postavke vozila za veću stabilnost.

Porsche Wet Mode može da automatski detektuje mokar put i upozori vozača na opasnost od akvaplaninga. Akustički senzori u kućištu prednjih točkova otkrivaju vrtložnu vodu za prskanje, što je značajno drugačije od senzora kiše brisača vetrobrana koji reaguju samo kada se pojave vodene kapljice na vetrobranskom staklu, nezavisno od uslova na putu. Znamo da na putu voda može da bude prisutna čak i kada je prestala da pada kiša.

Ako sistem detektuje vodu Porsche Stability Management (PSM) i Porsche Traction Management (PTM) sistemi tada intervenišu ranije i osetljivije nego inače. Na ekranu se, ispred suvozača, s desne strane pored brojača obrtaja prikazuje upozorenje. Vozaču sistem zatim preporučuje da se prebaci na Wet Mode (Mokri način). Odgovarajuća funkcija može da se aktivira u novoj traci s komandama iznad centralne konzole ili se integriše u prekidač načina rada na kolu upravljača s opcionim paketom Sport Chrono.

Efekat za vozača je konkretan: 911 nudi više samopouzdanja u vožnji, dok su precizno usklađene intervencije posebno efikasne u slučaju naglih promena smera vožnje ili promene površine puta s različitim koeficijentima trenja. Elektronski kopilot ne nudi samo pogodnosti na mokrom terenu nego Mokri način rada može da se aktivira i ručno na snegom prekrivenim putevima sa smanjenim prianjanjem kako bi se povećala stabilnost vožnje.

Izvor: Autogaraza.hr

Foto: Porsche

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of