0

Montiranje zimskih guma samo na pogonske točkove? Evo zašto – ne!

Život prosečnog vozača nije lak. Troškovi posedovanja i svakodnevnog korišćenja automobila su visoki i ne izgleda kao da će u skorije vreme postati niži. Vlasnici su skloni da zato štede tamo gde ne bi trebalo.

Najbolji primer su gume koje su, verovali ili ne – najvažnija sigurnosna oprema automobila budući da čine jedini kontakt između vozila i podloge. Od dobrih guma zavisi da li ćete uspeti da izbegnete opasnu situaciju.

Ono što je samo još jedno kočenje ili prestrojavanje za upravljačem automobila s dobrim gumama, može da bude adrenalinska borba na život i smrt u onom s lošim.

Možda najbolji primer nepreporučljive štednje jeste opremanje samo pogonske osovine automobila zimskim gumama. Ekipa Tyre Reviewsa se uputila u Goodyearov test centar, gde su u bezbednim uslovima imali priliku da isprobaju ponašanje BMW-a X1 kome su zimske gume montirane isključivo na prednje točkove.

Ovako opremljen automobil je neuporabljiv u praktično svim situacijama gde je kontakt između guma i podloge upitan. Štaviše, čini se da je mešanje guma po osovinama gora opcija od vožnje na letnjim pneumaticima iste serije, jer prilikom ubrzanja i vožnje bez promene smera ova kombinacija uliva lažno poverenje sve dok nije prekasno.

Štednja na zimskim gumama nema baš nikakvog smisla, jer za vreme njihovog korišćenja ne trošite letnje gume pa će iste duže trajati.

Ako baš nikako ne želite da kupite zimske gume, odaberite celosezonsku opciju. Samo nikada nemojte koristiti različite gume na istom vozilu.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Screenshot YouTube

Please follow and like us:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of