1

Scania razvila pametni prsluk za veću bezbednost

Scania je u saradnji sa švedskim start-upima Light Flex i Imagimob razvila prsluk koji, osim što lepo izgleda, podiže sigurnost vozača dok je van kabine te može pozvati i pomoć ako se nešto dogodi. U Evropi su transport i skladištenje treće najopasnije zanimanje, a vozači su izloženi nesrećama ne samo tokom vožnje već i dok obavljaju druge aktivnosti tokom kojih su van kabine (utovar, osiguranje tereta i sl.). Obzirom na veliki broj ulazaka i izlazaka iz kabine vozač može pasti i povrediti se, a velika je i opasnost naleta drugih učesnika u saobraćaju dok se vozač kreće oko kamiona.

Continue Reading
Please follow and like us:
0

Mašinski fakultet u Beogradu radi na proizvodnji autonomnog vozila

Beogradski Mašinski fakultet radi na projektu autonomnog vozila. Rad na tom projektu je usklađen s finsijskim i tehničkim mogućnostima, kaže profesor Dragan Aleksendrić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. “Možda će to jednog dana biti moguće i komercijalizovati, u vidu nekog laganog minibusa, koji bi bio uključen u vozni park GSP-a. U svakom slučaju, pratimo trendove na srodnim obrazovnim ustanovama u svetu. S tim što se u slične projekte na američkim univerzitetima ‘upumpava’ na desetine miliona dolara”, kaže doktor Aleksendrić.

Continue Reading
Please follow and like us:
1

Kazna za isključivanje sistema za sprečavanje naleta na druga vozila

Nemačko ministarstvo saobraćaja najavilo je promena zakonodavstva kako bi se omogućilo kažnjavanje vozača koji u svojim vozilima isključe sistem za sprečavanje naleta na druga vozila. Predlog novog zakona predviđa mogućnost kažnjavanja vozača koji na brzinama iznad 30 km/h isključe sistem pomoći pri za sprečavanje naleta na druga vozila.

Continue Reading
Please follow and like us:
0

Oprez ako otključavate auto “bez ključa” – hakerima za krađu dovoljno 18 sekundi

Automobili danas više su računari na točkovima nego samo prevozna sredstva. Ipak, previše moderne tehnologije može ih učiniti i ranjivima. Istraživanje koje je sprovela britanska grupa “Which?”, a koje prenosi Dnevnik.hr, otkrilo je kako su stotine najpopularnijih modela automobila na udaru kradljivaca upravo zbog tehnologije koja je ugrađena u njih.

Continue Reading
Please follow and like us: